“Nešto nije u redu s tenisom ako RF i Rafa pobeđuju"

ATP 1. dec 20179:37 > 9:38
Lintao Zhang/Getty Images

Nekadašnji prvi teniser sveta Marat Safin kaže da se tenis mnogo promenio u odnosu na njegovo vreme (penzionisao se 2009), kao i da puki talenat nije dovoljan za veliki uspeh.

“Ako Federer i Nadal i dalje pobeđuju, onda mislim da nešto nije u redu. Ne vidim zvezde koje dolaze. Ne kažem da je moje vreme bilo najbolje, ali kada sam ja odrastao, igrači su osvajali ATP titule sa 16, 17, 18 godina. Sada postaju profesionalci sa 25“, rekao je Safin i dodao:

“Ranije bi se igrači povlačili sa 30 godina, sa 32 bi već bili dinosaurusi, a sada još trče sa 39. Mladi momci koji dolaze jednostavno nisu na dovoljno visokom nivou – ako u tim godinama i dalje možeš da budeš prvi na svetu, to znači da nešto nije u redu sa ostalim igračima“.

Od prethodnog 51 Gren slem turnira, titule na 49 osvajali su Federer, Nadal, Đoković, Mari i Vavrinka, a upleli su se još Del Potro i Čilić – upravo su oni i najmlađi među njima, 1988. godište.

Photo by Olivier Anrigo/Getty Images

Rus ističe da mu se među mlađim igračima najviše sviđa Nik Kirjos, ali…

“ Federer i Nadal su veliki igrači, ali stare. Nema veze koliko radiš u teretani, s godinama postaje sve teže da se oporaviš… Dakle, ako želiš da budeš zaista dobar, već sada moraš da pobeđuješ Federera i Nadala. Pogledajte Marija i Đokovića, oni su sa 19-20 godina već pobeđivali najbolje, a to se sada ne vidi od mlađih igrača“, kaže Safin zaboravljajući neke pobede Zvereva, Kirjosa, Ćorića…

Na pitanje o ruskim talentima poput Rubljova, Hačanova i Medvedeva, 37-godišnji Safin odgovara:

“Jesu talentovani, ali od talenta do Top 10 igrača put je kao odavde do Meseca. Potrebno je mnogo rada, ne samo na udarcima, nego na psihologiji, strategiji, taktici. Imaju mnogo uspona i padova, Rubljov i Hačanov osvoje jedan turnir, pa ne mogu da dobiju meč šest meseci“.

Safin je tokom karijere osvojio 15 titula, uključujući dve na Gren slem turnirima – US open 2000. i Australijan open 2005. godine.