Masu za SK: Ako neko može sa Big 3, to je Dominik

ATP 15. jan 202011:00
sport klub

Otkad je počeo da radi sa njime, Dominik Tim je kao preporođen, dodao je još jednu dimenziju svojoj igri i postao još ozbiljnija pretnja Velikoj trojci.

Nikolas Masu je nekadašnji deveti teniser sveta i osvajač šest ATP titula, a sada je mladi i ambiciozni trener koji se pokazuje izvanredno na svom prvom velikom zadatku. Tomas Muster priključio se timu, ali Masu je i dalje glavni trener.

U intervjuu za Sport klub tokom ATP kupa u Sidneju 40-godišnji Čileanac govorio je o Timovoj igri, snovima za budućnost, Velikoj trojci, o tome šta je naučio od Dominika…

Povezano

Niko, tri je meča odigrao Dominik na ATP kupu – jedan odličan, jedan dobar i jedan loš, mislite li da je to poštena procena?

Prvi su mečevi u novoj sezoni posle priprema… Dominik je završio godinu jako kasno, četvrtu godinu u nizu igrao je na ATP finalu. Mislim da su mu mečevi ovde dobro došli. Naravno da želi da pobedi u svim mečevima, kao i ostali, ali možemo da kažemo dobre stvari o ovom turniru – u nekim trenucima je igrao dobro, ali naravno da moramo da radimo na sitnim detaljima koji na kraju prave veliku razliku.

Koji detalji na primer?

Zavisi od meča, igrali smo sa tri različita protivnika. Obično volim da razgovaram sa igračem o taktici, tehnici i onome što se dešava unutar terena, ne sa medijima.

Getty Images/Darrian Traynor

Pre neki dan smo videli da je Tim na treningu proveo mnogo vremena na mreži – da li je tome akcenat, da bude agresivniji i da ide napred?

Pre svega, mislim da je Dominik kompletan igrač i da može da igra bilo gde. U 2019. ste videli da je osvojio tri titule na betonu i dve na šljaci, teniser je za sve podloge. Ima mnogo potencijala i može da igra svuda – u stanju je da sa mnogo samopouzdanja igra na mreži, zna kako da igra i sa osnovne linije. Naravno da moramo da radimo na nekim stvarima, ali on ima kvalitet da uradi sve što zacrta.

#related-news_0

Ovo je dakle bilo zagrevanje, očekujete li da dostigne zenit u Melburnu i da bude kandidat za titulu?

Mislim da je prethodnih godina demonstrirao da je jedan od najboljih na svetu, tako da sigurno ima šansu. Svaki put kada dođeš na turnir, misliš da imaš šansu, ali ima i drugih koji to misle i koji žele da osvoje turnir. Dominik je u dobroj poziciji, lepo je raditi sa igračem sa kojim možeš da se nadaš tituli na svakom turniru, ali pobednik je samo jedan i ima mnogo igrača koji žele da ostvare snove. Sada su svi još motivisaniji jer je početak sezone, i Dominik je motivisan posle neverovatne prošle sezone, očekuje da i ova sezona bude dobra.

Jeste li u međusezoni postavili neke ciljeve?

Cilj je uvek da pokušamo da napredujemo. Prošle godine poboljšao se na tvrdoj podlozi, ostvario je tu velike rezultate. Svi mnogo očekuju od njega, i to je dobro – ako od njega očekuju mnogo, to znači da je imao prave rezultate u prošlosti. Završio je kao broj četiri, iza možda i najvećih zvezda u istoriji tenisa, Nadala, Đokovića i Federera. On ih prati, to je neverovatno, ali u teniskom životu uvek želiš nešto više. To je pozitivno jer sve vreme radi vredno i maksimalno očekujući da može još više. I za trenera je važno da ima motivisanog igrača, i ja sam motivisan, sanjamo o velikim stvarima.

Justin Setterfield, Getty Images Sport

Spomenuli ste Nadala, Federera i Đokovića. Šta mora da uradi kako bi njih probio jer će verovatno preko njih morati do Gren slem titule?

Svaka osoba mora da vodi računa o svojoj karijeri. Pitate me to, a u istoriji tenisa možda su Nadal, Federer i Đoković najveći u istoriji, uz još jednog-dvojicu igrača. Nije lako ostalima da prate to i da postižu rezultate kao oni. Ali ako postoji osoba koja ima šansu to da učini u budućnosti – i ne samo u budućnosti, već i sada – ta osoba je Dominik. Verujem da može da se bori za još veće titule u budućnosti i da jednog dana bude broj jedan.

Poslednje pitanje – kažu da trener treba da uči igrača, ali koliko ste vi naučili od Dominika, funkcioniše li to i u suprotnom smeru?

Naravno. Uvek učim. Tek sam napunio 40, pre šest godina sam završio igračku karijeru i svakog dana naučim nešto novo. Biti sa osobom kao što je Dominik, naučio sam mnogo – on je sjajan momak van terena, a na terenu sve vreme daje 100%. Mislim da radimo pravi posao, imamo dobar odnos – iz različitih smo kultura, govorimo različitim jezikom, ali rezultati idu u pravom smeru. Verujemo u ono što radimo, a najvažnije jeste to što je uvek motivisan i na treninzima i na mečevima, zbog toga sam srećan. Za trenera je izvrsno da bude uz osobu kao što je on. Nastavljamo rad i nastavljamo da sanjamo o većim stvarima – ima nekih rivala koji nisu nimalo laki, ali Tim ima 26 godina, što znači da već ima iskustva, ali i da je i dalje vrlo mlad. Mislim da je u pravoj poziciji da napravi velike stvari, sada i u budućnosti.