Đoković: Meč lopte? Pitanje života ili smrti

ATP 28. feb 202022:12 > 22:13
Tom Dulat/Getty Images

Najbolji srpski teniser Novak Đoković istakao je posle pobede nad Gaelom Monfisom 2:1 da se sve bolje nosi sa situacijama kada protivnik ima meč lopte, te on mora da “vadi kamenje iz vatre”.

Novak je trijumfovao po setovima 2:6, 7:6(10:8), 6:1 i plasirao se u finale turnira u Dubaiju.

Povezano

Sve je vraćao u teren. Napravio sam mnogo neiznuđenih grešaka, posebno u prvom setu i na početku drugog. Proćerdao sam mnogo kratkih lopti. Jednostavno nije išlo. Bilo je teško. To je bio jedan od onih mečeva u kome jednostavno moraš da se boriš da bi opstao. Znao sam da ako nekako uspem da se vratim u drugom setu i održim svoj servis, da ću imati šanse. To se i desilo. Iz ove perspektive, za mene je bilo bolje da dobijem drugi set u taj brejku jer ga je to očigledno umorilo”, istakao je Đoković i dodao:

Ali, mogao sam da trijumfujem 5-4, 6-5. Mnogo neiskorišćenih prilika. Nisam iskoristio svoje šanse u servis ponenima, tokom duge razmene udaraca. Ali, to se promenilo na 3-6 u taj brejku. Od tog trenutka nadalje sam osećao da mi ide bolje. Treći set je teško oceniti jer je on bio povređen od trećeg gema trećeg seta i nije bio ni blizu onoga što je pokazao u prva dva sata”.

Upitan šta ga čini takvim igračem kada se suoči sa protivničkim meč loptama, 32-godišnjak je rekao:

Ne bih da to zvuči tako drastično. Ako bih mogao da napravim poređenje, osećaj koji igrač u našem sportu ima kada se suoči sa meč poenom na velikom meču je kao kada ste na ivici litice. Znate da nema povratka nazad, pa morate da skočite i da pokušate da nađete način da preživite. Molim se i nadam se najboljem i verujem da mogu da uspem, da postoji nešto što će mi pomoći. To je nešto što u tim trenucima osećam. Ostao je još jedan poen i nema nazad. To je to. Prihvatam situaciju i trudim se da izvučem najbolje iz nje.

Rekao sam na terenu. Neke od konkretnih stvari koje radim u tom trenutku je da ostanem prisutan i da ne dozvolim svojim mislima da ne lutaju previše, već da se koncentrišem na disanje, na izvršenje narednog udarca i da se dobro pozicioniram na terenu. To je otprilike ono što mi se dešava u tim trenucima. Sve ili ništa, pitanje života ili smrti. Što češće to osećam, komfornije se osećam u toj situaciji. Ali ne prizivam ih sam. Ne bih voleo da se u svakom meču suočavam sa meč loptama protivnika”.

Srbin će u finalu snage odmeriti sa Stefanosom Cicipasom.

On je jedan od lidera nove generacije. Postao je stalni član najboljih pet, ili najboljih deset igrača sveta. Vredan je, posvećen, veoma harizmatičan i fin momak. Veoma je talentovan i ima mnogo strasti prema sportu i igri. Mislim da je fantastičan za naš sport. Ne samo zbog toga kako igra, već i zbog njegove harizme, karaktera i načina na koji se ponaša. Bilo ko od nas dvojice može da pobedi. Fizički je spreman i očigledno veoma dobro radi sa svojim timom. Nadam se da ću uspeti da se oporavim i da ću pokazati svoju najbolju igru. Moraću da startujem bolje nego što sam sada i nadam se da ću uspeti da osvojim trofej”, zaključio je Đoković.

Finale je na programu u subotu od 16 časova, uz direktan prenos na SK1.