"Vlada Srbije je dala dozvolu, Novak nije imao sreće"

ATP 8. jul 202013:18 > 13:22
Matthew Stockman /Allsport/Getty Images

Mats Vilander često nije na strani Novaka Đokovića, ali ovoga puta, na temu Adrija tura, stao je njegovu odbranu.

Mats Vilander je u razgovoru za „Ubi tenis“ sa novinarima Ubaldom Skanagatom i Stivom Flinkom razgovarao o situaciji u kojoj se našao svetski broj jedan nakon organizovanja Adrija tura.

Na pitanje ko je kriv za sve što se dešavalo na Adrija turu, Vilander je rekao da se slaže sa ocenom koju je izneo Skanagate i da smatra da je „Novak velikodušan i da je u sve ušao pomalo naivno“, ali da je imao dobru nameru.

„Intervjuisao sam Novaka prvog dana Adrija tura, bio je veoma uzbuđen zbog svega. Imao je suze u očima, pre svega zbog podrške sa tribina. Srpska Vlada je dala dozvolu da turnir bude održan, tako da tu sve prestaje. Odgovornost koju je ima, Novak je ispunio, ali sve su to individualne odluke da rizikujete svoje zdravlje i zdravlje drugih. Novak nije ekspert. Vlada Srbije i eksperti su ti koji su loše procenili situaciju i znamo šta se onda dogodilo. Loše sam se osećao zbog Novaka kao čoveka jer se mnogo trudio i radio je sve vreme pravu stvar. Možda jeste bio naivan, ali istovremeno, to nije povredilo samo Novaka već ceo profesionalni tenis. Gledamo šta će biti sa US Openom, turnir bez Novaka Đokovića? Ha! Nisam siguran da će uopšte biti US Opena, tako da mislim da je do sada bilo previše malera“, rekao je Vilander.

Šveđanin je ocenio i da mu nije jasno zašto Novak dobija toliko kritika:

„Prilično je iznenađujuće da napadaju samo njega. Mada, možda i nije iznenađenje jer je on broj jedan. On je veoma inteligentan momak, srediće on sve to. Rećiće, momci, nije u redu da bude samo moja greška, vi ste ipak došli. Svet je nekorektan, on je broj jedan, možda će završiti karijeru kao najveći teniser u istoriji, tako da to zaista nije fer. Odluka da turnir bude održan bila je kritična u ovom trenutku, ne samo iz ugla igrača, već i iz ugla predsednika Saveta igrača. Ali, ipak mu treba odati priznanje jer on bar pokušava da nešto uradi. Lako možete da se krijete i ne radite ništa. Mnogi igrači baš to sada rade, ali to je njihov način. On ima razlog da izađe sa svojim idejama i rizikuje, da pomogne velikom broju ljudi, daje im rekete, to sve znači mnogo u odrastanju dece. Ponekad je sve dobro, ponekad loše. Ja mu čestitam na pokušaju i svakako treba promisliti dva puta pre nego što se nešto kaže. On ovde nije imao sreće“.

Po pitanju da li Novak treba da odstupi sa mesta predsednika Saveta igrača, Mats veruje da je bitno šta srpski igrač želi:

„Ja sam bio potpredsednik Saveta igrača 1988. i 1989. i mi smo tada napravili čuveni potez kada smo sa Gran prija prešli na ATP tur. Sećam se pres konferencije na US Openu 1988. Tada u grupi nije bilo top igrača… Meni je važno da je Novak zainteresovan, da je spreman da ga kritikuju. Dopada mi se i što su Rodžer i Rafa rešili da doprinesu, da budu deo grupe. Da li bi trebalo da podnese ostavku? Ne ukoliko to sam ne želi. Ako je većina u toj grupi protiv njega, onda u redu, ali ja za takvo nešto nisam čuo. Igrači koji dolaze sa Balkana, iz Istočne Evrope, treba ima neko ko ima snažan glas, a on je iz te regije. Njih trojica su neverovatna, ne želim da se sukobe nego da iznesu svoje mišljenje. Zamislite da trojica najboljih svih vremena sede u istoj sobi. To se nije dogodilo 1988. Ivan Lendl, Džon Mekinro, Boris Beker… Ti momci nisu bili tu. Dopada mi se što svi pokušavaju da se njihov glas čuje, ali da istovremeno čuju i druge igrače“.