Ana Ivanović nominovana za Kuću slavnih!

ATP 14. okt 202114:30 > 14:40 4 komentara
Ana Ivanović
Photo by Julian Finney/Getty Images

Ana Ivanović jedan je od šestoro kandidata za prijem u tenisku Kuću slavnih u Njuportu u 2022. godini. Uz nju, nominovani su Flavija Peneta, Kara Blek, Karlos Moja, a drugu godinu u nizu nominovani su i Huan Karlos Ferero i Lisa Rejmond. Prema politici Kuće slavnih, nominacije važe tri godine, osim naravno u slučaju izglasavanja prijema u prestižno društvo.

Ana Ivanović (33) je nekadašnja prva teniserka sveta, a u top 5 na svetu provela je 91 sedmicu. Osvajačica je Rolan Garosa 2008. godine, kada je u finalu savladala Dinaru Safinu.

*Ana, sada kada je kraj…

Došla je do finala takođe u Parizu 2007. godine (poraz od Žistin Enan) i u Melburnu 2008. godine (poraz od Marije Šarapove).

Osvojila je ukupno 15 WTA titula, a sa Srbijom je stigla do finala FED kupa 2012. U karijeri je od turnira zaradili 15,5 miliona dolara. Povukla se na kraju 2016. godine.

Kako do prijema?

Steve Bardens, Getty Images Sport

Od 15. do 31. oktobra, navijači će moći da glasaju na vote.tennisfame.com, pa će se njihov glas čuti uz glas teniskih novinara, istoričara i postojćih članova Kuće slavnih.

„Teniski navijači poznaju igru i strastveni su, njihovo mišljenje je dragoceno. Drago nam je što će navijači sada imati svoj glas. Takođe, geografska raznolikost kandidata ove godine uistinu pokazuje da je tenis globalno popularan sport“, rekao je izvšni direktor Kuće slavnih Tod Martin, nekadašnji četvrti teniser sveta.

Troje kandidata sa najviše glasova navijača dobiće dodatni procenat na onaj procenat koji im dodele novinari, istoričari i postojeći članovi Kuće slavnih. Kandidat sa najviše glasova navijača dobiće dodatnih tri posto, drugi će dobiti dva, a treći jedan posto.

Za prijem u Kuću slavnih, potrebno je da najmanje 75 posto glasova bude potvrdno. Početkom 2022. godine, biće objavljeni rezultati glasanja, a ceremonija prijema zakazana je za 16. jul sledeće godine u Njuportu.

Ostali kandidati

Karlos Moja
Mike Hewitt /Allsport

Italijanka Flavija Peneta je šampionka US opena 2015. godine u singlu (ukupno 11 titula i šesta na WTA listi) i bivša broj jedan u dublu, a Kara Blek iz Zimbabvea je takođe nekadašnja svetska broj jedan u dublu, kao i osvajačica zbirno deset grend slem titula u dublu i miksu.

Preostala dama među kandidatima je Amerikanka Lisa Rejmond, koja je u dublu i miksu uzela 11 grend slem titula.

Španac Karlos Moja, sadašnji trener Rafaela Nadala, nekadašnji je svetski broj jedan i osvajač Rolan Garosa 1998. godine.

Njegov zemljak Huan Karlos Ferero, trenutno trener Karlosa Alkaraza, takođe je osvojio Rolan Garos (2003) i bio je prvi na ATP listi.