Bitka za broj 1 će biti na Rolan Garosu

ATP 2. apr 20247:46 3 komentara
(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Loš start sezone Novaka Đokovića, gubitak prošlogodišnjih bodova, ali i propuštena prilika da se na američkim mastersima osvoji veći broj novih, nagrizli su veliku prednost srpskog asa na vrhu ATP liste.

Đokoviću se prilično približio Janik Siner, nije daleko ni Karlos Alkaras i njih dvojica imaju realne šanse da napadnu broj 1 do kraja sezone na šljaci, a teoretske opcije ima i Danil Medvedev.

Đoković ima 9.725 poena na poslednjoj ATP listi (brani 2.315). Siner je sakupio 8.710 (brani 585), Alkaras ima 8.645 (brani 2.265) a Medvedev je na cifri 7.165 (brani 1.280).

Odmah pada u oči velika razlika u broju poena koje brane Srbin i Italijan. Zbog činjenice da na odbranu Kupa musketara na Rolan Garosu ide čak 2.000 poena, može se očekivati da najbolji teniser svih vremena u Pariz stigne kao broj 1, ali će mu tamo biti jako teško. Jer Siner brani samo 45 bodova u Gradu svetlosti, što znači da će – u kombinaciji sa prethodnim rezultatima – imati šansu da postane prvi na svetu čak i ako Nole odbrani titulu.

Naravno, Đokovićeve šanse da ostane broj 1 zavisiće i od njegove forme ali i broja turnira za koje se odluči da igra. On je odavno rekao da prva pozicija na svetskoj listi više nije njegov prioritet, tako da će raspored praviti u skladu sa ambicijama na najvećim turnirima – odnosno najvažnije će mu biti da ne stigne premoren na Olimpijske igre u Parizu u julu.

Drugim rečima, Novak neće juriti bodove da bi ostao na vrhu teniske piramide. Igraće samo turnire za koje smatra da će mu koristiti da sa šampionskim šansama dođe na najveće teniske događaje u ovoj godini.

Siner ima dobre matematičke šanse ali on još nije igru na šljaci doveo do nivoa koji ima na betonu. Zato od njega ne treba očekivati da nastavi seriju uspeha sa tvrdih podloga – tri titule i samo jedan poraz u dosadašnjem toku sezone. Naravno, neće za njega biti nemoguća misija da osvoji neki od pehara, ali ima boljih od njega na crvenom tucaniku.

Baš Alkaras je tu bolji, ali on i brani mnogo više poena – trofeje iz Barselone i Madrida. Naravno, šansa postoji, ali da bi sa Rolan Garosa otišao kao broj 1, Španac će morati da nadmaši sebe i postigne najbolju seriju pobeda u karijeri.

Medvedev je u ovom tekstu samo reda radi. Iako je osvojio rimski masters prošle godine, Rus od svih pomenutih asova ima najslabiju igru na šljaci, a i još je daleko od forme iz 2023. Nije odbranio nijednu titulu od četiri koliko je imao u prvom kvartalu, pa će i samopouzdanje će biti njegov problem.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare