Bublik: Ne verujem da je Rubljov to rekao

ATP 2. mar 20248:07 8 komentara
(Photo by Christopher Pike/Getty Images)

Skandal izazvan diskvalifikacijom Andreja Rubljova u Dubaiju, još odzvanja tenisom, a u odbranu Rusa ponovo je stao Aleksander Bublik koji je najviše profitirao – plasirao se u finale iako je meč još uvek bio potpuno neizvestan. Kazahstanac je vodio sa 6:5 u trećem setu, ali je njegov protivnik trebalo da sledeći servira.

– Ne verujem da je Rubljov rekao takvu glupost, nije takav tip osobe. Ali takva su pravila. Sudije su samo ispoštovale proceduru. Šteta je što se ovako završilo, više bih voleo da sam izgubio sa 7:6 u trećem setu nego da pobedim na ovakav način.

Bublik kaže da je ovakav epilog njegovog polufinala najbolji dokaz da treba potpuno preći na kompjuterizaciju sudija.

– Na turnirima na kojima nema linijskih sudija, nemamo ovakve situacije. To vidimo svake nedelje – ističe Kazahstanac ruskog porekla koji je rođen u okolini Sankt Peterburga, gde i dalje živi.

Turniri bez linijskih sudija sve su češći otkako se dogodila pandemija, jedan od njih je bio baš prošle nedelje u Dohi.

– Na njima igrači ne polude. Ovo je naša strast, sanjamo da igramo na ovakvim stadionima, živimo za ov

Osim kolegijalne podrške Rubljovu, Bublik ne krije da nema simpatije za sudije. Uostalom ni on nije cvećka, slična situacija i njemu može da se dogodi.

– Čovek koji tri godine radi kao linijski arbitar odlučuje i može da kaže šta poželi. Kasne odluke se stalno dešavaju, naročito na šljaci. I onda dođemo u ovakvu situaciju. Da li je Andrej kriv? Možda. Da li je sudija kriv? Možda.

I pored realne verovatnoće da je Rubljov preterao, Bublik je na njegovoj strani:

– Ne možemo da izbacimo Andreja, ne možemo igrače da izbacujemo. Tenis je za tenisere, mi igramo ovaj sport a ne obratno. Možemo da izbacimo svakog sudiju. Praktično postoji automatski sistem za suđenje i ovakva situacija se nikada ne bi dogodila – još jednom ističe Bublik prednost kompjutera.- Ono što se dešava svim igračima, pa i meni, to je da sudija pogreši u važnom momentu i tada jednostavno izgubiš glavu, jer si se borio tri sata.

Kaže da samo teniseri znaju kako je u takvim situacijama.

– Ljudi kažu, trebalo je da se kontroliše. A da li su bili na njegovom mestu, u tri sata žestokoj borbi! Bori se da uđe u prva tri na svetu, da uđe u novo finale, da zaradi novac, poene, da dobije najtežu partiju cele nedelje… O tome niko ne priča – stao je Bublik u odbranu Rubljova, ali i ostalih tenisera koji ponekad izgube glavu u ovakvim situacijama.

Kazahstanac je već profitirao od ovakvog raspleta za koji, naravno, nije ni kriv ni dužan. Plasman u finale mu je doneo debi u prvih 20, na 19. poziciju, a ako danas savlada Iga Imbera, skočiće na 16.

View this post on Instagram

A post shared by Tennis TV (@tennistv)

On ima četiri titule u karijeri, a ovo mu je 11. finale. Već je osvojio seriju 500 u Haleu i sada mu se pruža prilika za još jedan ovakav trijumf.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare