“Da je Englez, Novak bi imao palatu pored Bakingemske”

ATP 3. apr 202418:35 15 komentara

Debata o najvećem teniseru svih vremena, debata koja traje i trajaće, ali objektivni u ovom trenutku mogu da konstatuju samo jedno ime – Novak Đoković.

INTERVJU GORANA IVANIŠEVIĆA ZA SPORT KLUB

„Novakovo vikanje mi nije smetalo, to nema veze s mozgom“

Ivanišević za SK: Osetio sam da je kraj blizu još u Njujorku

Ivanišević za SK: Zimonjić – perfektan za Novaka (VIDEO)

Ivanišević za SK: Novaku želim zlato, on misli da je dužan…

“Gledam koga će Nole da ubije – mene, Mareta ili Čarlija”

Sve češće to čine i oni koji nešto ranije nisu to činili, ali postoji jedna česta ograda koja nije postojala kada su drugi proglašavani za najveće. Ta ograda glasi “najveći je, po brojevima”.

Pitali smo Gorana Ivaniševića, doskorašnjeg Novakovog trenera, zbog čega postoji ta ograda?

“I on je to izjavio nedavno – to ima veze sa time odakle je, i niko me ne može razuveriti. Da je Englez, pored Bakingemske palate bi sagradili još jednu palatu za njega… Ima veze odakle si, mi iz ovih krajeva – i vi i mi – moraš da napraviš nešto puta dva ili puta tri da bi bio priznat, to tako ide jednostavno… I slava i sve, moraš triput bolje da udariš forhend da bi to bilo priznato. Gluposti… I uvek će mu nešto naći – da, ali tad i tad nisi uradio to i to. Pre je bilo jesu brojke važne, sad nisu važne. On je za mene najveći – po brojkama, i po svemu, po tenisu… Ako gledamo Veliku trojku, drukčiji su tipovi igrača i energija, ali za mene je Novak bio najveći i pre nego što sam mu postao trener”, kaže Ivanišević u velikom intervjuu za Sport klub i dodaje:

“Glupo je nešto zamerati Rafi”

“Novak i Rafa su rivali i oni su obeležili jednu epohu, zajedno sa Rodžerom. Naravno, bili su tu i Endi Mari i Sten Vavrinka, kao i još neki igrači. Ali Rodžer je otišao ranije, a i Rafa se povredio i dosta je izostajao. Glupo je zamerati Nadalu bilo šta – Rafa je Rafa. Mislim da postoje dva rekorda u tenisu koji, prema mom mišljenju, praktično nikad neće biti oboreni. To su Rafinih 14 titula na Rolan Garosu i Novakov broj sedmica na prvom mestu ATP liste.

Tom Novakovom rekordu još nije kraj, još će on tu biti. Ne znamo dokad, ali ako sve bude išlo kako treba, biće broj jedan sve do Rolan Garosa. Glupo je zamerati bilo šta Rafi. Ja volim Rafu, a njih dvojica su imali nešto posebno. Znam da bi mediji želeli nekakav sukob, ali treba poštovati njihovo rivalstvo. Nisu oni među sobom super prijatelji, ali poštuju svi jedni druge i, na kraju krajeva – mnogo su pomogli jedan drugom da postanu bolji igrači”.

“Osetio sam taj drugačiji tretman i kao igrač, a bogami i kao njegov trener. Uvek je ‘a vi Balkanci’, sve… Ono s koronom meni je bila dodatna motivacija – e, nećete sad, tu smo mi, nema nas mnogo, ali idemo da se borimo. Taj ljudski deo koji smo imali i koji sam ja njemu ponudio, to je najvažnije, na kraju krajeva. Uvek ćemo biti prijatelji. I rezultati ostaju, šta god neko mislio o meni, to me nije ni briga, niko ne može da ih izbriše”.

Sport klub

Novak je u polufinalu Dejvis kupa imao tri uzastopne meč lopte protiv Janika Sinera, nije ih iskoristio i izgubio je, a Ivanišević kaže da je taj poraz izuzetno teško pao Đokoviću.

“On kada igra za svoju zemlju – to je takav ponos, to je takvo davanje… On se daje ne sto posto, nego 5.700 posto. Tako i u Australiji na Junajted kupu. Nije to neko baš bitno takmičenje, ali on bi da čupa linije. To su stvari koje njega motivišu ekstremno i zato ga je Dejvis kup toliko pogodio – padne ti život, padne ti motivacija, misliš se – ko će opet sve iznova?”, ističe Ivanišević i dodaje:

“Pripreme u Dubaiju su nam bile totalno drugačije od ostalih. Bile su najzabavnije. Bio je tu i Hamad (Međedović), Viktor (Troicki), mali Kalin Ivanovski, moj sin… U životu nisam igrao više odbojke, pa fudbal… Trenirali jesmo fenomenalno, ali bilo mu je potrebno da su ljudi oko njega, da smo svi skupa u teretani, da radimo, da je neka akcija… Uvek je sâm, uvek isto, i ja ga tu potpuno razumem. Šta se desilo u tom polufinalu sa Sinerom – to je misterija, ne znam šta se desilo”.

Kompletan intervju pogledajte na video snimku na početku teksta.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare