Đoković – Federer 21-20: Ne treba ni čestitka…

ATP 24. jul 202211:10 > 14:01 82 komentara
Novak Đoković
REUTERS/Eduardo Munoz

S vremena na vreme, padne mi na pamet onaj čuveni ritern Đokovića na meč lopti protiv Federera na US openu 2011. godine. Zanimljivo, kada smo pričali na Vimbldonu o njegovim antologijskim poenima, Novaku taj nije došao u misli.

Pročitajte i:

Odmah posle toga u glavi mi je Federerova izjava, koju su sa “salty” – rekao bih da je naš prevod za to “kiselo” u ovom kontekstu – opisali čak i njemu naklonjeni mediji.

„Samopouzdanje? Da li se šalite sa mnom? Dajte, molim vas. Vidite, neki igrači odrastu igrajući tako. Sećam se kako sam gubio neke mečeve u juniorima. Gube 5:2 u trećem setu, samo počnu da šamaraju loptu. Sve ulazi iz nekog razloga, jer su tako igrali ceo život kad gube. Ja nikad ne igram tako. Ja verujem u onu staru da se naporan rad isplati, jer u početku možda nisam uvek bio najvredniji radnik. Zato mi je vrlo teško da razumem kako neko na meč lopti može da odigra takav udarac. Ali, možda on to radi dvadeset godina, pa mu je bilo normalno. Morate njega da pitate”.

I bilo je još nekih izjava u sličnom tonu, na istoj toj konferenciji, kao i latentnih i, bogme, manifestnih strelica tokom svih ovih godina.

Da, u Đokovićevom rivalstvu sa Federerom bilo je uvek i ličnog animoziteta i loše energije, zato su ti mečevi i bili napetiji od onih s Nadalom, gde je rivalstvo bilo čisto sportsko.

Ne samo po broju grend slem titula, Đoković je otad prestigao Federera po skoro svim parametrima, počev od onog najvažnijeg – broju sedmica na prvom mestu na svetu (373-310), zatim po broju završenih sezona na broju jedan (7-5), broju mastersa (38-28), međusobnom skoru (27-23)…

Nedavno je Novak osvojio Vimbldon po sedmi put i približio se na jedan zaostatka u odnosu na Federera, koji je osvojio i više ATP završnih turnira (6-5).

Zato je sad ovih 21-20 još slađe za Novakove navijače, pogotovo što je u jednom trenutku bilo 16-1 za Rodžera.

Ne treba ni čestitka.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare