Đoković je sada tamo gde treba

ATP 14. apr 20246:56 46 komentara
(Photo by Julian Finney/Getty Images)

Prvo polufinale u Monte Karlu posle devet godina, ali i prvi poraz od Kaspera Ruda u karijeri. Sa jedne strane najbolji početak sezone na šljaci od 2015, sa druge neuspeh protiv redovne mušterije. Kako gledati rezultat Novaka Đokovića iz Monaka – kao polupunu ili polupraznu čašu?

Ja sam za ovo prvo – Novak je sada tamo gde treba. Ako je polufinale Australijskog opena bilo veliko razočaranje – više zbog loše igre nego zbog eliminacije – poraz iz Kantri kluba nema takav eho.

Posle slabog početka sezone i malo mečeva, bio mu je potreban jedan turnir sa više izazova, a u Monte Karlu je to i dobio. Odigrao je četiri susreta. Ne treba zaboraviti da je u poslednjih 2,5 meseca imao samo dva. Između polufinala u Australiji i polufinala u Monaku igrao je samo u Indijan Velsu.

Naravno, dežurno pitanje je zašto najbolji teniser sveta igra tako malo, a najbolji odgovor je pre neki dan dao Marijan Vajda, stručnjak koji je pre skoro dve decenije i postavio temelje njegovog tenisa:

View this post on Instagram

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

– Novak pokušava da se adaptira i pronađe pravi balans u novoj situaciji. On više ne može ni da zamisli da igra onoliko turnira koliko je navikao. Kalendar ATP tura je toliko intenzivan da mora da izabere. Najvažnija takmičenja za njega su gren slemovi i Olimpijske igre – podseća Slovak na Đokovićeve godine.

Međutim, baš tu je i problem.

– Da bi dobro igrao na njima, mora da nađe vreme za treninge, a to znači da će imati manje vremena za manja takmičenja. Zato je pitanje da li će ovaj sistem uspeti. Jer ako igra manje turnira, možda će na one bitne doći manje pripremljen. Naravno, Novak je veoma pametan, zna kako to da uradi, niko danas u vrhu nema njegovo iskustvo. I prošle godine je preskočio nekoliko turnira, uključujući i Indijan Vels i Majami pa je osvojio Rolan Garos, igrao finale Vimbldona i pobedio na Ju-Es openu. Zato ne mislim da je on završio sa velikim uspesima i ove godine će to ponovo dokazati – objašnjava Vajda koji sada u Akademiji Patrika Muratogluoa radi sa nekim mladim talentovanim slovačkim teniserima.

A tvrdnja iz naslova? Novak je posle Monte Karla na pravom mestu, jer je bolje počeo najteži deo sezone u bilo kojoj od tri godine u kojoj je osvajao Rolan Garos. Naravno, ovo nije garancija da će ponovo odneti Kup musketara iz Pariza ili dva meseca kasnije na istom mestu prvi put okačiti zlatnu medalju oko vrata, ali vratio se na pravi put.

Novakov prioritet više nije da osvoji svaki turnir na kome igra, nego samo one najveće. Igranje u Monte Karlu je zato ostvarilo svoj cilj, počeo je da podiže formu, koja bi trebalo da kulminira na najvećim ovogodišnjim takmičenjima. Zato je tamo gde treba – sa igrom u usponu i pogledom na Pariz.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare