Đoković – Nadal: Što pre, to bolje

Julian Finney/Getty Images for Laver Cup

Godina pauze je završena, Rafael Nadal se na teren vraća prve nedelje nove sezone.

„Počinjem iz Brizbejna“, otkrio je Španac na društvenim mrežama.

„Posle cele godine neigranja došao je čas povratka. Biće to u prvoj nedelji januara. Vidimo se tamo“.

Naravno, u planu je učešće i na Australijskom openu, a među stručnjacima i navijačima se već nagađa kada bi moglo da dođe do sudara sa najvećim asovima.

Iako će Nadal u Melburnu igrati sa zaštitnim rejtingom, onim koji je imao u trenutku kada se povredio, neće biti među nosiocima, jer se povlašćeni teniseri određuju prema aktuelnoj poziciji na svetskoj listi. Ima pravo igranja sa tom povlasticom na devet turnira, a potom će nastaviti sa rejtingom koji bude imao u tom trenutku.

To znači da je njegov duel sa Novakom Đokovićem ili ostalim današnjim velikanima, moguć čak i u prvoj rundi.

Naravno, i za desetostrukog šampiona Australijskog opena, kao i za ostale, najpovoljnije je da igra protiv Nadala što pre, pre nego što ovaj uhvati zalet – ako ga uhvati. Kada god da to bude, ako bude, Novak će biti favorit, ali margina će se smanjivati što kasnije dođe do njihovog eventualnog dvoboja.

Niko danas, pa verovatno ni sam Rafa, ne zna u kakvoj formi će se pojaviti na terenu, ni na australijskim turnirima ni kasnije. Da li će Nadal samo optrčati počasni krug ili biti ozbiljan pretedent na titule? To će se otkrivati postepenu, kroz njegove mečeve.

Naravno jedno je sigurno, ako on stigne do završnice na Rod Lejver areni, biće veoma opasan, jer bi u tom slučaju iza sebe imao nekoliko pobeda. Isto važi, mada u nešto manjoj meri, i ako osvoji trofej u Brizbejnu.

Nadal je poslednji meč odigrao u drugom kolu Australijskog opena pre 11 meseci, izgubio ga je od Amerikanca Mekenzija Mekdonalda. Potom je nekoliko puta odlagan njegov povratak, ali ga je povreda kuka toliko mučila da je pred Rolan Garos, u maju, rekao da ove godine više neće igrati.

Drugog juna se operisao i u oktobru je polako počeo sa treninzima. Dugo se nagađalo kada bi mogao da se vrati na teren, a prekjuče je to sam obelodanio. Konkurencija u Brizbejnu će biti veoma jaka, prijavljeni su Holger Rune, Endi Mari, Grigor Dimitrov…

Inače pre dolaska u Brizbejn, Nadal će intenzivirati pripreme. Prvo ide u Kuvajt, gde ima jednu od svojih akademija, kako bi tamo, u uslovima velike vrućine, obavio adaptaciju za ono što ga čeka u Australiji. Vreme u Kuvajtu će iskorististi i za promotivne aktivnosti u korist svoje akademije.

Potom se na kratko vraća kući u Manakor, i onda ide u Brizbejn. Naravno potom sledi Australijski open.