„Federer je primenjivao Đokovićev način pobeđivanja Nadala“

ATP 21. apr 202410:05 5 komentara
(Photo by Clive Brunskill/Getty Images for Laver Cup)

Emilio Sančes je bio najbolji španski teniser osamdesetih. Pre velikog buma na šljaci kojom već tri decenije dominiraju igrači iz ove zemlje. On sam nikada nije osvojio gren slem u singlu, samo u dublu (3), ali je utro put velikim asovima koji su kasnije došli na scenu.

Kaže da se tenis ipak nije mnogo promenio u poslednje tri decenije.

– Uvek je bila deoba na konstruktivne i destruktivne igrače. Prvi kreiraju poen, drugi svaku loptu udaraju iz sve snage. Bilo je mnogo lošijih epoha od ove. Đoković ništa ne promašuje, Nadal takođe, obojica kreiraju poene na svoj način. Federer je to takođe radio. To je škola igrača koji veoma malo greše a igraju na visokom nivou. Vraćaju i ne greše. Oni će imati veliki uticaj na generacije koje dolaze – kaže u intervjuu tokom turnira u Barseloni osvajač dva trofeja u dublu sa Rolan Garosa i jednog sa Ju-Es opena. Ukupno je osvojio 50 turnira u ovoj konkurenciji i 15 u singlu, među kojima se ističe masters 1.000 u Rimu. Bio je prvi na svetu u dublu i sedmi u singlu.

Alkaras?

– On je produkt ove generacije koja traje dve decenije. On je naslednik Federera i Nadala, oni su njegovo ogledalo. Najveći šampioni svojih generacija nisu to zbog načina igranja, nego zbog glave kakvu imaju. Uvek se adaptiraju na svaku situaciju. To važi i za Alkarasa. Gledao sam kada je nedavno osvojio Indijan Vels, vežbao je na treninzima kako da bude stabilniji. Ali sada ne sme da zaspi na lovorikama. Konkurencija stalno analizira. Kada je Đoković počeo da pobeđuje Nadala, Federer je odmah počeo da primenjuje istu taktiku.

Kaže da je 14 titula Rafaela Nadala na Rolan Garosu nešto neverovatno.

– Nikada niko neće to nadmašiti. To je najteži turnir za trijumf. Federer ga je osvojio samo jednom, a Đoković tri puta, a oni su sa druge planete! Kada je Rodžer pobeđivao Rafu u finalima Vimbldona, servirao je po 25 asova. A u Parizu 2008, samo jedan! Šljaka usporava igru. Jedini način da se nadmaši tih 14 Nadalovih titula je da se promene pravila ili da se izmisli neki novi udarac ili da se nađe način da se igra doživotno. Ili da dođe igrač koji ima neverovatnu fizičku spremnost ili mnogo bolju glavu od svih drugih – ističe Sančes čija mlađa sestra Aranča je tri puta osvojila Rolan Garos i jednom Ju-Es open.

Emilio sada živi na Floridi gde ima jednu od tri teniske akademije. Preostale dve su u Dubaiju i Barseloni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare