Federer: Novakovi rekordi sve važniji

ATP 20. sep 202313:27 15 komentara
Rodžer Federer
Photo by Clive Brunskill/Getty Images for Laver Cup

Rodžer Federer je izgubio trku za rekordima u svetskom tenisu, ali nije izgubio interesovanje za njih.

– Cela priča je počela kada je Pit Sampras oborio rekord Roja Emersona od 12 titula – podsetio je Švajcarac.

Više od tri decenije je trajao taj podvig Australijanca dok ga Amerikanac nije nadmašio krajem devedesetih.

Pročitajte i:

– Pit je dugo to pokušavao i na kraju je uspeo. Od tog trenutka rekordi su u tenisu počeli da dobijaju na važnosti, a Đoković je u Njujorku podigao letvicu na 24 gren slem trofeja – objasnio je Federer da će svaki sledeći Novakov podvig imati sve veću težinu.

Rodžer je ovo ispričao u Vankuveru gde je došao na Lejver kup.

– Ovo takmičenje je izuzetno važno za mene, nisam ni sanjao da ću se na njemu oprostiti od tenisa – podsetio je da je poslednji meč u karijeri odigrao prošle godine u Londonu, u dublu sa Rafaelom Nadalom.

Naravno, nije to bio Federerov plan, ali povreda kolena mu nije dozvolila da odigra ozbiljan turnir, nije mogao čak ni da igra u singlu, već je jedina opcija bila dubl sa najvećim rivalom. Naravno, u egzibionom raspoloženju.

– Bilo je divno što smo svi bili tu, i Rafa, i Nole, i Endi – podsetio je na okupljanje nekadašnje velike četvorke u O2 areni u Londonu.- Kad se tome doda da su kao selektori bili Džon Mekinro i Bjern Borg, utisak da je sve bilo fantastično, još je jači.

Rodžer Federer, Rafael Nadal
Julian Finney / Staff

Federer kaže da bi i sam mogao jednog dana da ima veću ulogu na Lejver kupu od navijača i promotera, kakvu ima ove godine.  Njegova menadžerska agencija je i jedan od suvlasnika.

– Voleo bih da budem selektor – ističe.- Uživam u ovakvom ambijentu, za sada nemam nikakve planove, ali verujem da je to moguće u budućnosti.

Kaže da ga mnogo interesuje kakvi će biti sastavi ekipa u dublu.

– Mislim da bi Rubljov i Hurkač bili sjajna kombinacija, voleo bih da ih vidim na delu. U Timu sveta je nekoliko dobrih opcija, na primer Fric, Šelton i Tijafo bi mogli da sastave interesantne parove međusobno.

Lejver kup se igra od petka do nedelje.

Bonus video: