Hamad Međedović – šampion za najveće izazove

ATP 3. dec 202316:00 2 komentara
Hamad Međedović
Printscreen

Igrala se set lopta treće deonice finala Nekst Džena u Džedi. Hamad Međedović je sjajno napao, prišao mreži i mekano odigrao poluvolej.

povezane vesti

Stigao je nekako loptu Artur Fis, ali nedovoljno da je pošalje pored istrčalog Srbina. Međedović se ispružio, zakačio volej i osvojio ovaj izuzetno važan poen.

A onda je stao na sred terena, raširio ruke poput rimskog imperatora. Uživao u trenutku, tražio ovacije sa tribina. Bio je to momenat u kome je ovaj neverovatno talentovani momak iz Novog Pazara pokazao da ima ne samo kvalitet za svetski vrh nego i da uživa u jurišu na isti.

Osim, naravno, talenta i udarničkog rada, još nekoliko kvaliteta je neophodno da bi se bilo veliki u nekom sportu. Jedan od njih je uživanje u najvećim izazovima. Novak Đoković, kao i ostali teniski velikani, puno puta su to pokazali, a juče i Međedović.

Bilo bi preterano sada pisati da će Hamad postići oni što su uspeli Novak, Rafa ili Rodžer, ali da ima tu vrlinu, sinoć je sigurno demonstrirao. Iako nikada nije bio u sličnoj situaciji, da se bori za jedan veliki pehar, za zvanje najboljeg na svetu u konkurenciji do 21 godine, igrao je kao da je tu svaki dan. Iako je njegov rival mnogo bolje rangiran, iako se Međedović našao u Džedi zahvaljujući činjenici da neki teniseri nisu mogli ili nisu hteli da dođu (Alkaras, Rune, Muzeti i Šelton), on je taj koji je takmičenje završio na šampionskom podijumu.

Veoma važan trenutak je bio i gubitak prvog seta. Imao je Srbin prednost, vodio sa 6:4 u taj-brejku, a onda je ruka zadrhtala i favorizovani Francuz je dobio naredna četiri poena.

I tu se videlo od kakvog je materijala Međedović sazdan. Reket je polomio u paramparčad, otišao u svlačionicu i vratio se – kao nov. Kao da se ništa nije dogodilo, kao da samo nekoliko minuta ranije nije propustio kolosalnu šansu. Osim neverovatne fizičke snage – njegovi servisi idu preko 220 km na čas – pokazao je da ima i veoma jake psihološke adute.

Kada se pogleda lista šampiona na kojoj su jedan Cicipas, Alkaras, Siner… jasno je za kakvu se budućnost izborio Međedović. A sa njim i naš tenis.

– Dvojica iz Srbije! Novak je osvojio veliki Masters, onaj pravi u Torinu, a ja ovaj, Nekst Džen – presrećno je rekao Hamad posle trijumfa. – Veoma velika stvar, mnogo sam srećan što sam krenuo njegovim stopama.

Naravno, sada ga čeka kraći odmor a onda mnogo, mnogo, mnogo više rada. Ako Međedović nastavi Đokovićevim stopama i kada su treninzi u pitanju – a do sada je pokazao da to i može i želi – Srbija je dobila još jednog izuzetnog asa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare