Ivanišević: Novak i ja smo već bili siti jedan drugog

ATP 18. maj 202414:54 2 komentara
(Photo by Sarah Reed/Getty Images)

Goran Ivanišević je u Švajcarskoj, a lokalni mediji gotovo svakog dana objavljuju intervjue sa njim. Sada je u gostima kod Bojana Božovića, Đokovićevog druga i partnera u dublu iz detinjstva. Upoznali su se tokom Ivaniševićevih boravaka u Beogradu jer je Božović jedno vreme bio direktor akademije na Dorćolu. On ima svoj klub u Cirihu.

Naravno, jedno od najvažnijih pitanja se odnosilo na prekid saradnje sa Đokovićem.

– Znao sam da to vreme dolazi. Novak je već bio sit mene, a i obratno. Odnosi jednostavno dođu do kraja, mada smo se mi razišli kao prijatelji. Nije bilo svađa i uvek ćemo ostati prijatelji – otkrio je za portal „Votson“.

Iako je Ivanišević imao uspeha kao trener i pre saradnje sa Đokovićem – bio je uz Marina Čilića kada je osvojio Ju-Es open u vreme najveće dominacije velike četvorke – vrhunac stručnog rada je doživeo sa Novakom. Srpski as je baš u tom periodu osvojio sve najvažnije rekorde u teniskom svetu.

– Novak je to postigao a ja sam mu malo pomogao – ne želi Ivanišević da prelazi granicu skromnosti.- Bila je to velika čast ali istovremeno i velika odgovornost da treniram genija.

Između mnogo velikih titula, bilo je i velikih neprilika. Ivanišević je izdvojio tri.

– Nije uvek bilo lako, to vam garantujem. Prvo je bio problem sa pandemijom, pa sa diskvalifikacijom na Ju-Es openu. Potom je bila ona epizoda u Melburnu. Zaista je bilo komplikovanih momenata.

Ivanišević je debitovao na Novakovoj klupi baš na turniru verovatno njegovog najslavnijeg trijumfa. Bilo je to 2019. na Vimbldonu, a Đoković je i finalu spasao dve meč lopte protiv Rodžera Federera i tako ga praktično izbacio iz trke za najboljeg tenisera svih vremena. Švajcarac nikada više nije odigrao nijedno veliko finale.

– Nisam ja pomogao Novaku da spreči Rodžera da postane nepobediv. Prvo je došao Rafael Nadal. Svi su mislili da će njih dvojica rešavati pitanja najvećih titula a onda je došao treći teniser i nadmašio ih. Naravno u pitanju je gospodin Đoković. U stvari njih trojica su pomogli jedan drugom da napreduju.

Iako više ne rade zajedno, iako Đokoviću ne cvetaju ruže, Ivanišević je uveren da ima realne šanse da osvoji Rolan Garos.

– Svi su u panici zato što je ispao u Rimu u trećem kolu posle prilično loše igre, ali to nije važno. Gren slemovi su nešto drugo. Ni prošle godine nije blistao na šljaci pa je pobedio u Parizu. Ako bude psihološki spreman, osvojiće Garos. A ja mislim da će biti motivisan.

Malo ko je takav optimista kada su u pitanju Đokovićeve šanse u Parizu kao Ivanišević.

– Ima dovoljno vremena da se koncentriše. Za njega su gren slemovi najvažniji. Novak nikada ne paniči, naći će način, kao što uvek uradi. Ništa neće moći da ga zaustavi. Nadam se da će ponovo pobediti.

Analizirao je i u čemu je bila njegova najveća zasluga za Đokovićeve pobede:

– Novak je uvek imao odličan servis, ali je bio potcenjen zato što su mu drugi udarci odlični. Mnogo smo eksperimentisali sa bacanjem loptice i zato sada jače udara drugi servis. Radili smo i na volejima, Novak me je angažovao iz specifičnih razloga a ne da pravim gužvu – našalio se na kraju.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare