Ivaniševiću presudila promena pravila

ATP 29. mar 20247:00 41 komentara
(Photo by Paul Kane/Getty Images)

Mnogi se pitaju koji je to trenutak u kome je krenula naopako saradnja Gorana Ivaniševića i Novaka Đokovića. Pa u onom momentu u kome je promenjeno pravilo staro čitavu večnost – o savetovanju igrača tokom mečeva. Od tada se videlo da Ivanišević, ma koliko bio dobar stručnjak na treninzima i u pripremi mečeva, nema pravi savet u pravom trenutku - kada stvari ne idu najbolje na mečevima.

Promena pravila koje je važilo od početka nastanka takmičarskog tenisa, uvedena je u leto 2022. Sve dotle treneri nisu smeli da govore svojim pulenima šta da rade tokom mečeva. Jesu se oni dovijali na razne načine, često bili i kažnjavani ako ih sudija uhvati. Čuvena je situacija sa Serenom Vilijems u finalu Ju-Es opena 2018. protiv Naomi Osaka. Njen trener Patrik Muratoglu je bio uhvaćen kako dobacuje savete, a legendarna Amerikanka, koja to nije videla – potpuno je izgubila nerve.

Pre dve godine je ovo pravilo promenjeno i neke trenere je uhvatilo na spavanju. Jednostavno, njihov rad se promenio. Više nije bilo dovoljno obaviti pripremu za meč, sada je reakcija u njima bila veoma sve važnija. Na primer, Karlos Alkaras i Huan Karlos Ferero stalno pričaju tokom susreta. Koliko je njihova komunikacija plodonosna, samo oni znaju, ali Španac je već osvojio dva gren slema.

Međutim, otkako je uvedeno to pravilo, komunikacija Đokovića i Ivaniševića se pogoršavala iz turnira u turnir. Kada najboljem teniseru svih vremena nije išlo, tražio je – veoma često veoma nervozno – prave savete sa klupe. Hrvatski stručnjak koji nije navikao na takav način rada, jer u njegovo igračko vreme to i nije bilo moguće, nije umeo da odgovori zahtevima svog pulena.

Njihove svađe su bile sve očiglednije i sve ružnije.  Bilo je jasno da takva situacija ne može još dugo da potraje.

Ivaniševićev izraz lica bio je često prava slika mučenika, pokušavao je da nađe rešenje, šta da dovikne Novaku, ali nije išlo. Nije imao pravu reakciju. Pri tome, hrvatski mediji su dolivali ulje na vatru i Goran se osećao kao da je između čekića i nakovnja. Novakove kritike zbog nedobijanja pravih saveta su bile čekić, a zamerke novina i portala iz Ivaniševićeve domovine „što trpi takvo ponašanje“ – nakovanj.

U tom kovitlacu šampion Vimbldona iz 2001. se nije snašao. Verovatno ni njemu samom nije bilo do kraja jasno zašto je sjajna saradnja sa Đokovićem, ukrašena sa toliko najvećih pehara, otišla naopakim putem. Kao uteha treba da mu ostane činjenica da je Novak sa njim izborio status najboljeg tenisera svih vremena, a kao nauk – da mora da se menja. Trenerski posao više nije isti kao pre uvođenja koučinga.

NAJČITANIJE NA PORTALU SPORT KLUBA

Bogdan odličan, Marej srušio lidera NBA na 0,1s do kraja!

Šok u Majamiju: Alkaraz „počišćen“!

Sjajni Toni u studiju SK: Nasmejao sve šalom o Željku

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare