Kecmanović za SK o Novaku: Ovo nije smelo da se dogodi

ATP 16. jan 202215:15 30 komentara
Miomir Kecmanović
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Srpski teniser Miomir Kecmanović, koji je trebalo da igra sa Novakom Đokovićem u prvom kolu Australijan opena, kaže za Sport klub da mu je žao što mu se neće ukazati ta prilika.

Đokoviću je odbijena žalba na ukidanje vize i on je već napustio Australiju.

Povezane vesti:

„Sve što se dešavalo sa Novakom poslednjih dana svakako je uticalo na sve nas iz Srbije. Na mene posebno, jer sam mu neizmerno zahvalan na njegovoj podršci i nesebičnom angažovanju da mi pomogne. Ovaj naš teniski put je jako težak, posebno u početnoj profesionalnoj fazi, a tu je svaka rečenica vrhunskog asa kao što je Novak zlata vredna“, počinje Kecmanović za Sport klub i dodaje:

„U mom Dejvis kup debiju sada na kraju 2021. prvi put sam imao priliku da provedem dane i vreme sa Novakom – kako na svakodnevnim treninzima, tako i u druženju van terena, za stolom kada smo jeli ili igrali društvene igre. Mnogo sam naučio od njega i mislim da je zadivljujuća ta Novakova osobina da svoje znanje i neverovatnu energiju prenese na nas mlađe“.

Kecmanović naglašava da je bila privilegija družiti se sa sportskom i ljudskom veličinom kakva je Đoković.

„Zbog svega što sam naveo, jasno je da sam razočaran odlukom vlasti u Australiji. Mislim da je tenis ovim događajem mnogo izgubio, baš kao i Australijan Open, jer neigranje najboljeg svetskog tenisera je gubitak za sport, gledaoce, sve nas koji se bavimo ovim sportom. Bez obzira na to što je Novak prvi igrač sveta, devetostruki šampion u Melburnu i što mi žreb nije bio naklonjen, zaista sam očekivao sa velikim nestrpljenjem i radošću da Rod Lejver areni razmenimo lopte. Nažalost, ta želja mi se nije ispunila i to mi je oduzelo uživanje bez obzira što bi Novak u tom susretu bio apsolutni favorit“.

Novak Đoković
Image ID: 1009087010 via Guliver

Na pitanje kakvo je, iz njegove perspektive, raspoloženje igrača prema svemu što se dogodilo, Kecmanović odgovara:

„Nisam imao prilike da mnogo razgovaram sa kolegama. Sa nekoliko tenisera sa kojima jesam pričao o svemu što se dogodilo… Svi se slažu da je ovo nonsens koji nije smeo da se dogodi bilo kom igraču, sportisti, posebno ne prvom teniseru sveta. Svi moji sagovornici su istakli da je ovo što je učinjeno Novaku u Australiji sramota, da je jedan sportista doživeo nepravdu od političkih vođa. Odluke su apsolutno bile po štetu sporta, ali evo svedoci smo da, nažalost, sport i sportisti nisu pošteđeni politike. Sport mora da ostane sportistima, van politike i da bude očišćen od svih ovakvih postupaka od bilo koje vlasti“.

U prvom kolu, u nedelju na ponedeljak, Kecmanović će se sastati sa „srećnim gubitnikom“ Salvatoreom Karuzom iz Italije. Meč je na programu u ponedeljak oko 6.30 po srednjoevropskom vremenu.

„Sve što se dogodilo sa Novakom ostavilo je velikog traga na meni. Jako sam se radovao našem meču i odjednom je sve dobilo drugu dimenziju. Sad se i ja pitam kako cu izaći na teren i osećati se kada ugledam nekog drugog preko puta mene, nekog za koga nisam spremao taktiku. Priznajem, više bi voleo da igram protiv Novaka i da izgubim, nego što ću igrati sa nekim drugim i možda pobediti. A daću sve od sebe da pobedim – ukoliko to učinim, biće te pobeda posvećena njemu“, zaključuje Kecmanović za Sport klub.