Mediji pomno pratili Novaka, čitaoci osećali ljutnju i tugu

ATP 20. jan 202212:55 > 13:05 1 komentar
Photo by Daniel Pockett/Getty Images

Poslednje dve nedelje u fokusu medijske pažnje, ne samo u Srbiji nego u celom svetu, je najbolji teniser Novak Đoković i problemi koje je imao sa Vladom Australije oko ulaska u zemlju i učestvovanja na Australijan Openu. Analitički tim 'Digital Elemen' bavio se učinkom medija u ovoj situaciji, ali i reakcijama čitalaca.

Novakovi pratioci i obožavaoci, ljubitelji tenisa bez daha su pratili dešavanja od kada je Đoković objavio na društvenim mrežama da je krenuo u Australiju, pa sve do deportacije. Iako je Đoković izgubio slučaj protiv Australije i vratio se u Srbiju, medije ne prestaje da intrigira ovaj slučaj.

Povezane vesti

Zbog toga analitički tim ‘Digital Elemen’ pomoću najnovijih digitalnih platformi za praćenje online i društvenih mreža predstavlja zanimljivu retrospektivu šta se sve u prethodne dve nedelje dešavalo na digitalnom nebu Srbije kada su u pitanju dešavanja iz Australiji.

Broj objava u medijima o Novaku Đokoviću u poslednjih 14 dana (od dana kada je krenuo u Australiju) iznosio je 149.900 samo u Srbiji, što je 2.200% više nego u prethodnom periodu kada smo zabeležili 6.600 objava. Najviše objava, čak 7.700, bilo je 10. januara kada je objavljeno da je Đoković pobedio na australijskom sudu i da će igrati na Australijan Openu.

Reakcije pratilaca (engagement) na medijske objave o Đokoviću, takođe su porasle čak 5.000% u odnosu na prethodni period i iznose 1.1 milion komentara, deljenja, lajkova i dr. Najviše reakcija takođe je zabeleženo 10. januara, čak 39.800.

Da su poslednje dve nedelje pratioci eksplodirali od ljutnje i besa zbog odluke australijske vlade, potvrđuju i podaci da je najdominantnije osećanje koje su čitaoci osećali dok su pratili dešavanja u vezi Novaka Đokovića u Australiji ljutnja (41.4%) . Nju je pratila tuga (19.7%), a veliki broj ljudi je osećao i ljubav, odnosno privrženost prema Novaku (18.9%).