Međedović – najbolji srpski server posle Bobe?

ATP 4. dec 202313:00 8 komentara
Hamad Međedović
Photo by Adam Pretty/Getty Images

Hamad Međedović je tek krenuo ka vrhu a već je počeo da ruši rekorde. U Džedi prošle nedelje nije samo postao najniže rangirani šampion u istoriji Nekst Džena (111. na svetu), nego i rekorder po broju asova – čak 69 na pet mečeva.

Pročitajte i:

Baš ovaj drugi podatak navodi na razmišljanje da 20-godišnji Pazarac ima šanse da postane najbolji srpski server još od legendarnog Bobe Živojinovića. Uz jednu fusnotu – ovde ne mislim na kvalitet udarca, jer Novak Đoković sigurno još uvek ima bolji servis, Viktor Troicki je dugo bio naš rekorder po broju asova – nego na njegov uticaj na igru i rezultat. Mada je kvalitet Međedovićevog prvog udarca nesporan.

Za razliku od, naprimer, Novaka ili Viktora, Hamadova igra najviše zavisi od servisa. Njim sve rešava, njim osvaja poene, vadi se iz teških situacija, priprema ih za egzekuciju forhendom.

Pomenuti srpski teniseri, kao i ostali naši velikani, uglavnom sve to rade udarcima sa osnovne linije. Odlično serviraju ali im igra ne zavisi u toliko velikoj meri od servisa.

Hamad Međedović
Photo by Adam Pretty/Getty Images

Ilija Bozoljac je takođe imao topovski servis ali nije uspeo da ga iskoristi za ulazak u prvih 100 na svetu. Ni Hamad još nije probio tu barijeru, ali je posle titule svetskog šampiona do 21 godine utisak da ga ništa ne može sprečiti. Ne treba zaboraviti ni Nenada Zimonjića ili Dušana Vemića, ali su oni najveće uspehe postigli u dublu, gde se tenis potpuno drugačije igra.

I još jedna različitost u igri novog srpskog asa u odnosu na prethodne i aktuelne. Njemu je forhend bolji od bekhenda, dok je Novaku, Viktoru, kao i Janku Tipsareviću, bekhend bio bolje oružje, pogotovo na početku karijera.

Ali da se vratimo servisu. Hamad sjajno kontroliše poene posle ovog udarca, pogotovo kada lopta dolazi na forhend. Osvojio je u finalu čak 88 odsto poena posle prvog servisa. Od 69 izgubio je samo osam. Boba je bolje koristio voleje i slajs, ali Međedović ima agresivniji i kvalitetniji bekhend sa dve ruke. Obojici je snažna konstitucija veliki adut.

– Hamad ima potencijal da bude naš najbolji server ikada – kaže Viktor Troicki koji sa njim radi po dva osnova. Kao trener na turnirima i kao selektor na Dejvis kupu.- Još to nije, ali unapredio je servis i veoma impresivno ga koristi. Konstantno servira preko 220 kilometara na čas, što je neverovatno. Mlad je i biće još bolji. Po tehnici ne znam na koga me najviše podseća, nisam baš siguran. Ima veliku polugu i jaku ruku i uvek izvuče zaista jak servis .

Viktor Troicki
Guliver Images

Paralelu između ova dva srpska tenisera, jednog koji pripada slavnoj prošlosti i drugog čije vreme dolazi, verovatno najbolje može da povuče Radmilo Armenulić. Čuveni selektor iz vremena prvih velikih uspeha jugoslovenskog i srpskog tenisa, sve podvige je i postigao uz Živojinovićev angažman.

– Gledao sam Hamadov trijumf u Džedi – kaže Armenulić, a na pitanje da li se za Međedovića može reći da može da postane najbolji srpski server posle Bobe, odgovara potvrdno.- Da, servira odlično. Veoma je talentovan, ali treba još vremena, treba još turnira da igra. Da još sazri, pa ćemo videti.

Međedović je prošle nedelje podigao prag velikih očekivanja i nema sumnje da će njegova igra u 2024. privlačiti veliku pažnju, i to ne samo naših ljubitelja tenisa.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare