„Mnogo je pogrešnih zaključaka“: Zašto Novak neće vakcinu?

ATP 15. feb 202213:25 55 komentara
Novak Đoković
AP Photo/Mark Baker, File via Guliver

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ističe da je na osnovu informacija koje je dobio odlučio da ne primi vakcinu protiv virusa korona, jer kao profesionalni sportista izuzetno pazi šta sve unosi u svoje telo.

Prvi reket sveta dao je ekskluzivni intervju za BBC u kojem je rekao da bi radije propustio priliku da osvaja trofeje nego da bude primoran da primi vakcinu protiv virusa korona. Srbin je obrazložio svoj takav stav.

Povezane vesti:

„Podržavam slobodu da biramo da li želimo vakcinu ili ne. Nisam pričao o tome ranije, jer sam smatrao da je to moja privatna stvar. Ali vidim da je mnogo pogrešnih zaključaka i pretpostavki. Važno je da sada govorim o tome“, istakao je Novak.

„Nikada nisam bio protiv vakcinacije. Ali uvek sam podržavao slobodu izbora da sa svojim telom radimo šta želimo. Za mene je to bitno. Kao profesionalni sportista uvek sam pažljivo pratio sve što unosim kroz suplemente, hranu, vodu, pića… Na osnovu svih informacija koje sam dobio, odlučio sam da ne primim vakcinu za sad“.

Ostavio je prvi reket sveta mogućnost da nekada u budućnosti primi vakcinu.

„Otvorenog sam uma. Svi se trudimo se da nađemo najbolje rešenje da okončamo pandemiju. Niko zaista ne želi da bude u ovoj situaciji u kojoj smo već dve godine. Deo sam globalnog sporta, razumem posledice svojih odluka. Razumem da to što nisam vakcinisan danas znači da neći moći da putujem na većinu turnira. Ali to je cena koju sam spreman da platim“.

Na konstataciju da je postao ikona antivaksera, Đoković je odgovorio:

„Svako može da se ponaša i priča šta želi. Nikada nisam rekao da sam deo tog pokreta. Niko me nije ni pitao kakvo je moje mišljenje o vakcinaciji, nisam mogao da objasnim svoj stav. Ni tokom procesa na sudu u Melburnu ni van njega. Mnogo je pogrešnih zaključaka“.

Đoković je početkom godine otputovao u Melburn, a činjenica da je dobio ‘medicinsko izuzeće’ od obavezne vakcinacije, naljutila je brojne Australijance.

„Australija je bila u karantinu od početka pandemije. Mogu samo da zamislim koliko im je teško bilo i saosećam sa njima. Razumem da su frustrirani. Jasno mi je da su ljudi čitajući medije, izvlačili određene zaključke. Ali uvek sam poštovao pravila. Dobili smo svi mejl u kojem se pominje mogućnost medicinskog izuzeća. Bio sam spreman da ne idem u Australiju, ma koliko volim tu zemlju i Australijan open“.

Novak ističe da za njega nisu važila ‘posebna’ pravila.

„Tretirali su me kao bilo koga drugog. Podsećam da su taj mejl dobili svi igrači. Pratili smo pravila. Iskoristio sam mogućnost za izuzeće. Prijavio sam se, priložio sam PCR test kao i podatak o antitelima koje sam imao u tom trenutku. Dobio sam odobrenje od strane dve komisije. Moje ime nije bilo na prijavi, bilo je anonimno“.

Šta je još prvi reket sveta rekao u intervjuu za BBC pročitajte OVDE.