Nadal može na OI – po pravilima

ATP 24. sep 202311:02 22 komentara
Rafael Nadal
Photo by Julian Finney/Getty Images

Iz nekog razloga odjednom se digla kuka i motika na račun potencijalnog učešća Rafaela Nadala na Olimpijskim igrama u Parizu naredne godine. „Kampanju“ su započeli neki britanski tabloidi, prihvatili je skoro svi naši, a verovatno i još neki širom sveta.

Natpisi sa naslovima tipa da je Nadal u panici jer ne može da igra, preko optužbi da je započeta sramna kampanja da on ipak igra, do tvrdnje da mu je zabranjeno da učestvuje – urlaju sa svih strana. I svi su netačni.

Tačno je da Rafa ne ispunjava jedan od glavnih uslova za učešće na najvećoj sportskoj smotri, ali zato ispunjava jedan od četiri uslova za izuzetak od tog pravila.

Pravilo po kome se osporava pravo Španca da igra dogodine u Parizu glasi – svaki teniser u olimpijskom ciklusu od četiri godine mora dva puta da igra u Dejvis kupu, s tim što bar jednom to mora da bude u poslednje dve godine.

Rafa nije igrao za Salataru još od 2019, što mu – na prvi pogled – zatvara kapije Rolan Garosa, gde će se dogodine odvijati bitke za medalje. Međutim, postoje četiri uslova na osnovu kojih se dobija pravo na izuzetak.

To su:

Ako je igrač sprečen povredom (Nadal ne može cele ove godine da igra zbog tog razloga ali je ranijih mogao tako da ovo ne važi za njega)

Ako u periodu koji je prethodio Olimpijadi teniser nije imao rejting koji bi mu omogućio učešće,

Ako za njega nije bilo mesta u reprezentaciji jer ima bolje rangiranih tenisera pa ga selektor nije ni zvao

Ako se teniser isticao u prošlosti u Dejvis kupu ili na OI

Jasno da je ovaj poslednji uslov potpuno primenljiv za Nadala jer se kao dvostruki olimpijski šampion (po jedno zlato u singlu i dublu) i kao petostruki pobednik Dejvis kupa veoma istakao na oba takmičenja.

Rafael Nadal Novak Đoković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Po istom kriterijumu je Rodžeru Federeru bilo dozvoljeno da igra na Olimpijadi u Tokiju, jer ima jedno zlato (dubl) i jednu Salataru, samo što on zbog povrede nije mogao.

Po istom kriterijumu Novak Đoković bi igrao u Parizu čak i da nije prošle nedelje bio u Valensiji. Na nekim sajtovima se digla hajka protiv jednog američkog novinara jer je hvalio Novakov patriotizam. Povod za hajku je bila tvrdnja da razlog za njegovo igranje u Dejvis kupu prošle nedelje nije bio patriotizam već imperativ da ispuni taj olimpijski uslov.

Međutim, to nije tačno, i Đoković bi po pomenutom pravilu – kao osvajač Salatare i olimpijske medalje (bronza u Pekingu), ali i kao redovni učesnik svih Igara – dobio zeleno svetlo. I on se dovoljno istakao na oba takmičenja.

Jednostavno Nole želi ponovo da osvoji Salataru i zato je igrao u Valensiji i zato će igrati u Malagi.

Karlos Alkaraz
Photo by Elsa/Getty Images

Biće zanimljiva situacija Karlosa Alkarasa u vezi učešća na Olimpijadi koja će takođe u nekom trenutku podići buru. Vimbldonski šampion još nije ispunio uslov o igranju u Dejvis kupu bar jednom u poslednje dve godine. U Valensiju nije došao jer je bio premoren zbog Ju-Es opena, tako da mu je ostao samo februarski termin u 2024.

Međutim, lako se može dogoditi da Španija dobije vajld kard za grupnu fazu koja je posle OI i da Alkaras uopšte ne može da igra pre pariskog starta. I za takvu situaciju postoji rešenje. U takvom slučaju dovoljno je da se izjasni da želi da igra pa da ostvari uslov jer nije on kriv što njegova ekipa neće igrati.

Drugim rečima, uslov ne ispunjavaju samo oni igrači koji odbiju poziv selektora, za sve ostale se najčešće može naći neki izuzetak.

Bonus video: