Nikad više velika trojka

Nadal, Đoković, Federer
Guliver

Generacija koju je velika trojka osudila na zaborav, polako odlazi na to mesto. Felisijano Lopes, Federerov ispisnik, jedan je od poslednjih mohikanaca. Sa 42 godine odigrao je letos poslednji meč i već uživa u penziji.

S obzirom na datum rođenja i činjenicu da je sa Rodžerom igrao od juniorskih dana, verovatno nema boljeg svedoka vremena koje nikada neće biti zaboravljeno. Feli je rekorder u broju odigranih gren slemova (81), mastersa 1.000 (139) i serije 500 (97).

JOŠ TENISA:

„Živeo sam u njihovoj eri i jedno mogu da kažem, nikada se neće ponoviti velika trojka“, kaže Španac u intervjuu „Asu“.

„To što su Đoković, Nadal i Federer postigli, dešava se jednom. Pre njih Sampras je bio rekorder sa 14 i onda dođe jedan momak iz Manakora i samo na Rolan Garosu osvoji toliko“.

Na pitanje, može li Karlos Alkaras da ih ugrozi, smeje se:

„Ima samo 20 godina i već je osvojio dva gren slema i bio broj 1. On je jedan od tenisera kakvi se retko rađaju. Svi ga porede sa velikom trojkom, ne shvatajući koliko je mnogo to što su oni uradili, Šta će se desiti ako Alkaras osvoji 15 gren slemova, da li će to biti malo. Karlos je neverovatno talentovan, a šta su bili Mekinro, Beker, Lendl, Agasi, Sampras, Lejver… Treba biti pedagog i reći da je irealno da se tri Majkla Džordana rode u istoj generaciji, a baš to se desilo u tenisu. Jednostavno, nemam objašnjenje za to. Zato uživajmo u Alkarasovim igrama a vreme će reći da li će osvojiti 10, 12 ili 13 gren slemova. Ono što je bitno, nikada nisam video nekog tako dobrog u njegovim godinama. Ne znam da li je Federer igrao kao on kada je imao 20“.

Federer, Đoković, Nadal
Julian Finney/Getty Images for Laver Cup

Huan Karlos Ferero, Karlitosov trener, nedavno je rekao da ovaj mora da nauči da sezona traje od januara do novembra.

„Zaboravljamo koliko je Alkaras mlad. Još ne može kao Đoković da iz nedelje u nedelju pobeđuje. Novak ponekad počinje turnire u praznom hodu, ali kada dođe odlučujući trenutak, već je nepobediv. Karlos još nema svežinu za tako nešto u celoj sezoni. Međutim, treba reći da je on jedan cunami koji se pojavio sa 20 godina i teško ga je zaustaviti. Ne plaši se, dovoljno je hrabar da se suprostavi Novaku koji je za mnoge najbolji teniser u istoriji“, ističe Lopes.

Tema dana je najavljen povratak Nadala u januaru.

„Rafin oporavak je mnogo napredovao poslednjih meseci i sada je sve drugačije. Do skoro sam i ja bio zabrinut za njega. Nadal svima nedostaje. Rodžer se već penzionisao, Rafa nije igrao ove godine a niko ne zna koliko će još Novak biti na terenu. Postoji jedan veliki prazan prostor koji je Alkaras popunio. Medvedev je imao mnogo uspeha, od Sinera se dosta očekuje naredne sezone, ali oprezno. Voleo bih da se Nadal vrati u formu do Rolan Garosa i da može da ga opet osvoji“.