Nole ruši Štefi za četiri nedelje

ATP 30. jan 20239:49 12 komentara
Novak Đoković
REUTERS/Carl Recine

Novak Đoković će za četiri nedelje postati apsolutni rekorder u dužini vladavine svetskom listom. On je danas počeo 374. nedelju na broju 1, ispred njega je samo još Štefi Graf sa 377.

Dakle, da bi Nole dostigao apsolutno najduži staž na vrhu teniske piramide u istoriji, mora da ostane na čelnoj poziciji do 27. februara, a to je gotovo izvesno.

povezane vesti

Jer u ovoj nedelji se ne igraju turniri nego Dejvis kup, što znači da neće biti ATP poena. U narednoj nedelji ni Karlos Alkaras koji na današnjoj svetskoj listi zaostaje sa Đokovićem 340 poena, a ni Stefanos Cicipas, čiji je minus 875, nisu prijavljeni za takmičenja.

Dakle, pod ovakvim uslovima, ni Španac ni Grk neće moći da prestignu Novaka u drugoj polovini februara na turnirima za koje su prijavljeni, jer brane dosta poena. Alkaras brani 500 bodova za trijumf u Rio de Žaneiru, a Cicipas 300 za finale u Roterdamu.

Jedinu šansu ima Alkaras, ali samo ako bi zatražio vajld kard za takmičenje u narednoj nedelji, na seriji 250 u Kordobi u Argentini. Naravno, samo takmičenje mu neće biti dovoljno, nego bi morao i da pobedi, i to ne samo tu nego i na preostala dva februarska turnira za koje je prijavljen, u Buenos Ajresu i Riju.

Naravno, pitanje je da li Alkaras uopšte razmišlja o ovoj opciji jer zbog povrede ne igra već tri meseca i poslednja stvar koja mu treba je da zbog previše mečeva ponovo ode na bolovanje. Zato je najrealnije da Novak za četiri nedelje postane apsolutni rekorder u dužini vladavine rang listom.

E sada, zašto je to važno? Postoji argument da se rekordi u muškom tenisu i ženskom ne mogu porediti jer ne igraju jedni protiv drugih. Ali argument za ovo poređenje je drugačiji.

Tokom cele istorije tenisa, uvek su rekordi u ženskom tenisu bili veći od onih u muškom. Margaret Kort je još sedamdesetih osvojila najviše gren slem titula u istoriji – 24. Štefi Graf je od devedesetih rekorder u broju nedelja na vrhu, Martina Navratilova ima 167 trofeja na svim turnirima, za čak 58 više od Džimija Konorsa, kolege po rekordu, i tako dalje.

To se objašnjavalo činjenicom da je konkurencija na VTA turu slabija nego na ATP turu, da uvek postoje dominantne teniserke koje sve osvajaju.

I sada prvi put jedan teniser ima šansu da postane apsolutni rekorder u jednom važnom segmentu. Ako Nole to uspe, a šanse su maksimalne, biće to još jedan dokaz njegovog neverovatnog kvaliteta. Uspeće ono što nijedan teniser do sada nije uspeo – u jednoj važnoj kategoriji će nadmašiti koleginice.

A ne treba zaboraviti da nije daleko ni od onog najvažnijeg apsolutnog rekorda u tenisu – u broju gren slem trofeja. Margaret Kort mu sada beži samo za dva, a kako Nole igra, prestizanje Australijanke uopšte je potpuno moguća misija.  

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare