Tvorac Noleta „Ajronmena“ u Beogradu, oduševljen i Teslom

ATP 13. jun 202420:27 2 komentara
Novak Đoković Rolan Garos 2023
Julian Finney/Getty Images

Italijanski bionženjer dr Fabio Fontana održao je predavanje u četvrtak u Beogradu. Reč je o naučniku koji je izumeo nanotehnološku pločicu koju je Novak Đoković zalepio na telo pre pobede nad Martonom Fučovičem u drugom kolu prošlogodišnjeg Rolan Garosa.

Prva utakmica na EURO 2024 je u petak u 21.00. Da li ste pripremili svoj Snickers Fantasy tim?

Fontana je plod svoje ideje nazvao „Taopeč“. Prvobitno ga je namenio obolelima od multiple skleroze, ali je nastojao da pomaže i osobama koji se bore sa, između ostalog, Parkinsonovom bolešću ili posledicama moždanog udara.

Italijanski naučnik radi na ovom projektu već deceniju. Fontana se dve godine borio sa hroničnim bolovima, glavoboljama i ograničenom pokretljivošću izazvane teškom saobraćajnom nesrećom.

POPULARNO NA PORTALU

Za bivše Novakove terene pitajte Akademiju Tipsarević

Zvezda (ne) pravi istu grešku tri puta

„Pitaću državni vrh mora li se biti sluga da biste opstali“

Posle naučno-teorijskog dela prezentacije, dr Fontana se okrenuo na medijski segment, kad su ljubitelji „belog sporta“ videli (tada tajanstvenu) pločicu na Đokovićevim grudima.

„Kad sam bio dete, mnogo sam voleo „Ajronmena“ (Gvozdenog čoveka), pa pokušavam da ga oponašam. Tim mi nabavlja neverovatno efikasnu nanotehnologiju pomoću koje prikazujem najbolju igru na terenu. To je najveća tajna moje karijere. Da nije toga, verovatno ne bih sedeo ovde“, sarkastičan je bio odgovor Đokovića posle trijumfa nad mađarskim teniserom u Parizu 2023.

Đoković je do ove tehnologije došao posredstvom distributera iz Slovenije, koji je srpskom asu dostavio pločice u Beograd. Fontana odlično pamti kako je osvajač 24 gren slem turnira proslavio njegov izum.

„Kad je Đoković pokazao napravu na televiziji, bilo je izuzetno značajno za mene i zahvalan sam mu na tome do kraja života. Posle toga, naš proizvod su koristile i reprezentativke Italije u ritmičkoj gimnastici“, istakao je Fontana, koji je podsetio da su se „Azurine“ na ovogodišnjem EP u Riminiju pozlatile u pet seniorskih konkurencija, uz još dve srebrne medalje.

Možda i nije slučajnost što se Novak (sarkastično) poistovetio baš sa likom iz Marvelovog serijala. Glumac Robert Dauni mlađi, koji se vratio na staze slave baš u ulozi „Ajronmena“, takođe lepi ove nano pločice, što je ovekovečeno na dodeli „Zlatnog globusa“ prošlog januara.

Zanimljivo je i da je dr Fontana napisao predgovor za autobiografiju Nikole Tesle na italijanskom jeziku.

„On mi je heroj. Svaki izumitelj Teslu vidi kao boga. Naši životi su uslovljeni Nikolom Teslom. Sve što činimo, radimo pomoću njegovih izuma. Bili su mi potrebni meseci da nađem odgovarajuće reči kojim bih opisao velikog genija“, očigledno je oduševljenje Italijana srpskim naučnikom.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare