Novak iskreno: Najvažnija lekcija koju sam naučio od Rodžera

ATP 21. sep 20239:55 48 komentara
Đoković Federer
Guliver Images

Na doček 2011. godine, Rodžer Federer otišao je sa 16 grend slem titula u vlasništvu, dok je Novak Đoković imao jednu.

Dok je sa tek operisanim laktom posmatrao kako Švajcarac u Melburnu sedam godina kasnije osvaja 20. „mejdžor“ i, ispostaviće se, poslednji u karijeri, Đoković je u vitrinama uveliko imao 12.

VIŠE O NOVAKU

Danas, kada je apsolutni lider večne liste sa 24 grend slem trofeja, punom torbom rekorda i boljim međusobnim skorom sa najvećim rivalima u džepovima, srpska sportska ikona pomalo sa setom govori o rivalitetu koji ga je i učinio najuspešnijim teniserom u istoriji.

Za razliku od Nadala, iz kojeg pitanja o Đokoviću ne izvlače viteštvo i dovoljno poštovanja, sa Novakom je već drugačije. On koristi svaku priliku da istakne koliko su ga Rodžer i Rafa naučili i koliko je boreći se s njima napredovao.

Ovog puta istakao je jednu specifičnu stvar koju je naučio od „poznog“ Federera, a koja mu veoma, veoma pomaže u ovoj zreloj fazi nezaboravne karijere – a, to je tempiranje forme za četiri najveća turnira u sezonama kada sve ređe i ređe nastupa na mastersima.

„Najvažnija stvar koju sam naučio od Federera jeste kako da organizujem raspored tako da budem na vrhuncu na slemovima“, rekao je Đoković, koji će posle osvajanja US opena i „uskakanja“ u dres Srbije za Dejvis kup turnir u Španiji, napraviti novu pauzu.

Ovog puta do kraja oktobra.

„On je bio jedan od prvih koji je organizaciju podigao na viši nivo. Inspirisalo me je to, pratio sam i pravio beleške, pratio sam kako radi stvari“, priznao je Đoković da je i to naučio od starijeg i dugo uspešnijeg rivala.

Ali ne više…