Opet se priča o Premijum turu: Samo Grend slemovi i mastersi

ATP 6. dec 202311:19 4 komentara
tenis, pokrivalica, teniske loptice
Julian Finney/Getty Images

Nedavno otkriće da se razgovara o planu za razdvajanje teniskih turnira na dve serije, da u jednoj, boljoj, budu gren slemovi i mastersi, a u drugoj takmičenja serija 500 i 250, izazvalo je veliko interesovanje.

Tejlor Fric, deseti teniser sveta, ne krije svoju podršku:

„Treba razdvojiti gren slemove i masterse od ostalih takmičenja“, ističe Amerikanac.

„Nema mnogo ljudi koji prate turnire 250 i 500. Na taj način bi se smanjio broj obaveznih takmičenja za tenisere. Sasvim je dovoljno igrati na 14 godišnje“.

Krejg Tajli, direktor Australijskog opena, kaže da to nije ništa novo:

„O takozvanom Premijum turu (ranije je pominjano ime Super tur) već nekoliko godina se govori“, ističe u intervjuu za jednu tamošnju novinu.

Bez obzira na ime, plan je isti. Bogate firme iz Saudijske Arabije žele da otkupe prava na ove turnire i da uskoro naprave organizacionu revoluciju u vrhunskom tenisu. Na njima bi igrali oni iz vrha, prvih 100, a ostali bi dobili mrvice, uostalom manje-više kao i sada.

„Ne postoji još uvek ništa potpisano“, otkriva Tajli i demantuje da su zakazani pregovori tokom Australijskog opena u januaru.

„Ideja je da se maksimalno iskoristi interesovanje za ove turnire, ali ništa se neće desiti tako brzo. Treba još mnogo stvari da se uradi, mnogo je zainteresovanih strana. Jedno je sigurno, postoji odlična prilika da tenis ponudi ekskluzivni sadržaj, mnogo bolje koordinisan, vrhunskog kvaliteta“.

Jedan od razloga za ovakve planove je i strah da bi tenis mogao da izgubi bitku za televiziju, da bi neki drugi sportovi ili događaji mogli da ga potisnu u drugi plan. S obzirom da je zarada na TV već mnogo veća od one na stadionima, kao i da će se ta razlika povećavati, jasno je zašto postoji želja da se ponudi nešto što će doneti maksimalno interesovanje.

„Grend slem turnirima i sada ide odlično“, ističe Tajli a njegov turnir je najbolji dokaz. Poseta na Melburn parku skoro svake godine obara rekorde.

Naravno, ne sme se zaspati na lovorikama i zato se misli i na budućnost. Dva velika projekta bi mogla da budu ključna – ako se ostvare.

Oba se tiču Saudijske Arabije, o oba se uveliko priča ali nikako da se dogode. Prvi je najava organizacije završnog Mastersa za teniserke u Rijadu već naredne godine, a drugi dolazak ATP mastersa 1.000 u 2025. u isti grad. Pregovori još uvek škripe. Ako se ti planovi realizuju, nema sumnje da će odmah početi da se još ozbiljnije razmišlja o tom Premijum ili Super turu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare