Panata: Siner je milimetar iza Đokovića

ATP 29. nov 202310:10 36 komentara
Janik Siner
Photo by Marco Luzzani/Getty Images

Janik Siner je sportista u modi. Pobeda protiv Novaka Đokovića u Dejvis kupu, a još više činjenica da je spasao tri meč lopte, podigla je interesovanje za ovog 22-godišnjeg Italijana na maksimum.

Njegovi zemljaci ga već dižu u nebesa.

– Siner je samo milimetar iza Đokovića – tvrdi Adrijano Panata, jedini italijanski gren slem šampion u Open eri, 1976. na Rolan Garosu. Bio je četvrti na svetu, baš kao Siner sada.

Pročitajte i:

Nikada nijedan Italijan nije bio bolje rangiran, ali Panata tvrdi da će se to sada promeniti.

– Novak se plaši Janika koga čeka bar deset godina vrhunskih rezultata. Već je sazreo – dodaje Panata koji se često isticao negativnim komentarima na račun najboljeg tenisera svih vremena.- Posle tri spašene meč lopte, Janik će biti u prednosti kada se sledeći put sastanu.

Simone Vanjoci, jedan od Sinerovih trenera, kaže da je on u Malagi tek najavio svoje ogromne mogućnosti:

– Janik je kao ajkula, pravi lovac – ističe italijanski stručnjak.- Kada oseti krv, ne pušta plen da pobegne. Ta sigurnost proizlazi iz onog ogromnog rada koji je uložio kako bi stigao tamo gde je sada. On uvek na treninzima uradi sve što je neophodno. Zato i jeste smiren, jer ako ne uradiš sve što treba, počne nervoza. Kod njega toga nema.

Siner je ekplodirao u poslednjim mesecima. U Torontu je osvojio prvi masters u karijeri, potom osvojio pehare u Pekingu i Beču, savladao Novaka Đokovića u grupi na završnom Mastersu u Torinu i prvi put stigao do finala ovog takmičenja. Tu mu se Nole revanširao a onda je usledio senzacionalni preokret u Malagi.

– Mnogo je sazreo u poslednje dve godine – ističe Vanjoci.- To se odlično vidi na terenu. Sjajno se snašao u reprezentaciji, odgovara mu ambijent u grupi tenisera, mnogo voli da se šali sa svima.

U roku od 11 dana Siner i Đoković su igrali čak tri meča i Janik je dobio dva. Do prvog duela u Torinu, takođe su igrali tri puta, a Nole nikada nije izgubio.

– Kada njih dvojica igraju, pobedi agresivniji – analizira Vanjoci.- To se videlo i u Torinu i u Malagi.

Za njega nema dileme da u narednoj sezoni može još više da se očekuje od četvrtog tenisera sveta.

– Janik i dalje ima veliki prostor za napredak. Pre svega na planu fizičke pripremljenosti. Naravno, postoje i tehničko-taktički elementi na kojima moramo da radimo. Servis mora da mu bude stabilniji, iako je dobro funkcionisao poslednjih nedelja. Međutim, u narednim godinama ovaj udarac mora da mu postane još efikasniji.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare