„Rafa prvi na RG? Samo ako se Karlos, Novak i Janik povrede“

ATP 24. apr 20248:06 6 komentara
(Photo by Michael Steele/Getty Images)

Rafael Nadal ove nedelje igra drugi uzastopni turnir bez pauze a to mu se nije dogodilo dve godine. Pet sedmica pre starta Rolan Garosa mnogi u tome vide dobar znak, a njegov stric i bivši trener Toni u šali objašnjava:

– Naravno da Rafa može da osvoji Rolan Garos, ali prvo treba da se pobrinemo da se povrede Alkaras, Đoković, Siner i ostali – nasmejao se stariji Nadal u razgovoru za madridski „As“, a onda uozbiljio i dodao: – Svi znamo da nije igrao skoro godinu dana. Kada se pojavio na terenu u Barseloni, bilo je to oko 700 dana bez igre na šljaci.

Ali kralj ove podloge se nikad ne predaje.

– Još mesec dana je do početka Garosa. Ako uspe da telo dotera fizički tamo gde treba, biće mu potrebno samo nekoliko mečeva ali uz uslov da žreb za nekoliko prvih kola u Parizu ne bude težak. Na Australijskom openu pre dve godine pričao sam sa njim posle dva-tri kola i pomislio sam da ne može nikoga dobrog da pobedi. Nije se dobro kretao. Ali nekako je stigao do četvrtfinala i sve se promenilo. Osvojio je titulu. Od tada su prošle dve godine, sada je sve mnogo teže. Ali ja verujem u njega.

Bivši trener kaže da je najvažnije da se ne povredi ponovo.

– Nadam se neće imati probleme, to je bitno. Proces adaptacije je dobro počeo, sada je bitno da odigra dovoljno mečeva do početka Garosa. Dodatna teškoća je što neće biti nosilac, tako da može u ranoj fazi, možda već u prvom kolu, da igra protiv Alkarasa ili Sinera ili bilo kog drugog veoma opasnog.

Njegov bratanac je prilično lako izgubio u drugom kolu u Barseloni od Aleksa de Minora sa 7:5, 6:1.

– Mislim da je posle prvog seta rekao, neću ništa da rizikujem. Idem polako. Ono što sebi sada ne sme da dozvoli je bilo kakav korak unazad – ističe Toni da Rafa ne sme da bilo kako iskomplikuje svoju situaciju, čak i najmanjom mogućom povredom zbog koje bi gubio vreme.- Alkaras i Siner su u strašnom ritmu, jako je teško pobediti ih. Ali mesec dana do početka Garosa nije malo, zato i verujem da ima kakve-takve šanse. Jesu male, ali postoje.

Toni je siguran da Rafa ne planira da trči počasni krug.

– On ne ide na Garos i Vimbldon da izgubi u prvom kolu. Nije prvi put da je u ovakvim situacijama. Sećam se 2013, nije mogao da čučne koliko ga je bolelo koleno. Otišli smo u Vinju del Mar, bila je katastrofa, ali je potom pobedio u Sao Paolu, a već u Akapulku uništio Davida Ferera u finalu i vratio se na broj 1. U sportu se sve brzo menja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare