„Samo lud ne vidi da je Đoković najbolji svih vremena“

ATP 29. feb 20247:01 37 komentara
. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Endi Rodik je bio najljući protivnik Novaka Đokovića u igračkim danima. Ne samo zato što jedini ima više pobeda protiv njega a da su odigrali više od tri meča (5:4), nego i jer ga je stalno kritikovao. Bilo je to u ono vreme pre nego što je doktor Igor Četojević otkrio da Đokoviću gluten u ishrani pravi probleme na terenu.

Baš zato Rodikove reči uvek imaju veliku specifičnu težinu kada brani svog nekada velikog rivala.

– Gledati njegove brojke i ne videti da je Đoković najveći svih vremena može samo lud ili neznalica – kaže Amerikanac u svom podkastu.- Jednostavno, toliko je odskočio u postavljanju raznih rekorda da nema nikakve dileme.

Amerikanac priznaje da je u nekim drugim aspektima znatno teže porediti razne igrače.

– Nikada nećemo moći da izmerimo koliki je uticaj igrača na popularnost tenisa, kolika je ljubav publike prema njima, koliki je uticaj njihove igre na ovaj sport, estetiku njihovog stila…

Ali rekordi su nešto drugo.

– U matematici nisu važna osećanja navijača niti status vakcinacije igrača. I u košarci postoji slična stalna debata ko je bolji, Lebron Džejms ili Majkl Džordan. Uvek može da se doda novi argument. Ali kada su brojke u pitanju tu nema dilema.

I zato za Rodika više ne postoji nikakvo kolebanje:

– Ako poređate biografije velike trojke i za najboljeg izaberete nekoga ko se ne preziva Đoković, onda ste ludi. Veoma je jednostavno. Tek posle na red dolaze argumenti ko vam se više dopada. Ali verovati da Novak na osnovu cifara nije GOAT znak je neznanja.

Bivši broj 1 ima svoje objašnjenje zašto svi to ne uviđaju.

– Većina ljudi u ovakvim debatama ne oseća nijanse. Novakov stil igre nije jednostavan za gledaoca koji se ne razume dobro u tenis. Jednostavno nije lako ljudima koji ne igraju ovaj sport da uoče njegove kvalitete. Ima preciznost hirurga, uništava te na terenu i moraš nenormalno da rizikuješ da bi imao šanse. On zna da ti ti to ne možeš da radiš tri ili četiri sata, a i ti to znaš.

Sa igrom njegovih najvećih rivala je druga priča.

– Lakše je uočiti Federerove i Nadalove kvalitete. Vidiš Rodžera i odmah shvatiš koliko je njegov tenis neverovatan. Sa druge strane, Nadal svakoga zaseni svojim intenzitetom, dramatičnošću svoje igre, svojim uzvicima. A kod Đokovića je teže razumeti veličinu onoga što radi – objašnjava poslednji gren slem šampion američkog muškog tenisa. Osvojio je Ju-Es open 2003.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare