Šampion iz treće dimenzije

ATP 22. mar 20239:49 komentara
Julian Finney/Getty Images

Karlos Alkaras nije samo osvojio Indijan Vels, prekinuvši sjajnu seriju Danila Medvedeva od 19 pobeda i vratio se na prvo mesto ATP liste, nego je i demonstrirao neverovatnu taktičko bogatstvo svoje igre.

Takva raznovrsnost u tim godinama – Španac ima samo 19 – verovatno nikada nije viđena, baš kao i sposobnost da se u tom bogatstvu opcija gotovo uvek izabere ona najbolja.

povezane vesti

Naravno, to nije uvek dovoljno za najveće uspehe, Boris Beker je sa 17 godina pobedio na Vimbldonu, a nikada u karijeri nije osvojio nijedan trofej na šljaci, ali može mnogo da pomogne.

 Najbolje je tu fantastičnu Alkarasovu raznovrsnost na svojoj koži osetio Medvedev u nedeljnom finalu. Rus voli da reternira veoma udaljen od osnovne linije, a Španac je to fenomenalno koristio igrajući servis-volej ili drop šot. Karlitos je to tako sjajno radio da Danil jednostavno nije uspevao da stigne do lopte koja je padala tik iza mreže, najčešće po dijagonali od mesta njegovog reterna.

Istu taktičku opciju je u Dubaiju primenjivao Novak Đoković, ali nije uspevao da je realizuje iz jednog jednostavnog razloga – nema tako dobar volej kao Alkaras, kao ni drop šot posle veoma snažnih udaraca Medvedeva.

Naravno, Đoković ima druge adute, njih je demonstrirao mnogo puta, uostalom zato i jeste vodeći u trci koja se zove „najbolji teniser svih vremena“, ali tema ovog teksta nije Nole nego Karlitos.

Druga veoma važna prednost Španca u odnosu na Rusa je njegova brzina – i kretanja i igre. S obzirom da je 15 santimetara niži od nedeljnog protivnika, logično je da je Alkaras i brži od njega. Međutim, problem Medvedeva je u ovom meču bio i u činjenici da ga je rival „zbrzao“ i u brzini udaraca, tako da nije imao vremena da zagospodari svojim širokim zamasima  

U stvari, to je bio meč dvodimenzionalnog protiv trodimenzionalnog igrača. Medvedev je svetska klasa kada igra levo-desno, i razara protivnika veoma snažnim forhendom i bekhendom. Ali kada mu je Alkaras uneo treću dimenziju, napred-nazad, njegova igra se raspala.

Karlitosov servis-volej je vrhunski ogoleo slabost reterna Medvedeva, to stajanje mnogo pozadi, a takođe prvoklasni drop-šot je iskoristio drugu slabost, greške Rusa kada izađe iz svog teniskog stila koji po ritmu izgleda kao kretanje brisača na šoferšajbni.

Naravno, ne treba zaboraviti ni da je Danil odigrao finale daleko ispod svog nivoa, tako je i to pomoglo utisku Alkarasove fantastičnosti, ali svejedno, Španac je stvarno pokazao neverovatnu klasu.

Jedan drugi njihov duel nagoveštava gde bi mogla da bude Špančeva slabost – Medvedev ga je deklasirao pre dve godine na Vimbldonu izgubivši samo sedam gemova. Drugim rečima, sa visinom od 1,83, Karlitos nema savršen servis, to bi mogla da bude njegova ahilova tetiva, ali samo za tenisere sa vrhunskim reternom.

 Zato će teniski svet sa velikim nestrpljenjem čekati prvi naredni duel Đokovića i Alkarasa, jer je Noletov retern verovatno najbolji u istoriji. Kada su prošle godine igrali u Madridu, Španac je uspeo da slavi u neverovatnom trileru, videćemo gde će i kada biti njihov sledeći dvoboj i kako će ga odigrati.

Ono što je sigurno, Alkaras je u Indijan Velsu dokazao da ima kvalitet za prvog na svetu, i pored jakog argumenta da to ne bi bio da je Đoković mogao da igra sve turnire sa kojih je izostao. Međutim, način na koji je razmontirao Medvedeva, najbolji je dokaz da niko nema pravo da mu osporava kvalitet.