„Spavao sam sat dnevno, pio, završio bih među ludacima…“

ATP 27. mar 202312:27 komentara
Luka Puj
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Nekadašnji deseti teniser sveta Luka Puj otkrio je da je bio u veoma lošem mentalnom stanju prošle godine i da je bio blizu da potpuno odustane.

Puj je svojevremeno bio polufinalista US opena, ima pet titula u karijeri, ali ga je povreda lakta izbacila iz vrha i više se nije vratio.

Pročitajte i:

„Dve nedelje bio sam u bolnici u Nicu u hiperbaričnoj komori kako bi mi to pomoglo da mi rana (povreda rebra) zaraste brže. Bio sam okružen bolesnim ljudima, koji umiru, koji su u terminalnoj fazi raka, a ja sam tamo bio zbog slomljenog rebra. To može da pomogne da stavite stvari u perspektivu, ali mene je to dotuklo“, kaže 29-godišjji Francuz.

Najnižu tačku dotakao je, prema sopstvenim rečima, na početku sezone na travi prošle godine.

„Upao sam u depresiju koja me je dovela do toga da spavam svega sat vremena i da počnem da pijem. Nisam mogao oka da sklopim. Bio sam sa trenerom Feliksom Mantiljom. Ušao sam u sobu i počeo da gledam u plafon. Tonuo sam u nešto užasno. Svakog jutra, Feliks bi me pitao, ‘ti ne spavaš?’. Odgovorio bih: ‘Da, da, imam alargije, na grinje, na polen, travu’. Lagao sam ga. Zatvarao sam se u sebe, nisam nikom pričao. Jer nisam od onih momaka koji mnogo govore. Na trening sam stizao iscrpljen, što je bilo iritirajuće. Bio sam u lošoj fazi. I doneo sam odluku da prestanem. Inače bih se našao u bolnici Sveta Ana, među ludacima. Morao sam da prestanem, zbog mentalnog zdravlja“, otkrio je Puj, koji potom nije uzeo reket u ruke do kraja sezone.

Luka Puj
Photo by Elsa/Getty Images

Priznaje Puj da je u mlađim danima mogao drugačije da se ponaša.

„Kada si mlad i zarađuješ novac, to i koristiš, prioriteti postanu nešto što objektivno nisu. Sada sam zreliji, imam ćerku, to je važnije od lepe odeće i skupih automobila. Pre to nije bio slučaj, ali sada sam zadovoljan jednostavnim stvarima. Neminovno je da ti se i stil života promeni – od polufinala slema do prvog kola čelendžera, tu se izgubi nekoliko nula“.

Puj je sada 459. na svetu i sprema se za niz čelendžera u SAD, u pokušaju da se vrati.

„Glavni motiv za to su mi Olimpijske igre u Parizu. Ego je igrao veoma važnu ulogu ranije, bio sam nestrpljiv da se vratim. Igrao sam grend slem polufinale, još dva četvrtfinala, osvojio Dejvis kup, uzimao titule. Kad od toga dođeš do poraza od 300. na svetu u prvom kolu čelendžera, nije lako… Nisam bio dovoljno skroman“.