Tri faktora Novakovog poraza

ATP 15. nov 202310:01 37 komentara
Novak Đoković
REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Taktički – Novak Đoković je meč protiv Janika Sinera izgubio zbog pogrešnih poteza na mreži. Psihološki – izgubio ga je zbog slabijih perioda igre kada je bilo najvažnije, u finišu prvog i trećeg seta. Statististčki – izgubio ga je zbog jedne manje iskorišćene brejk lopte.

povezane vesti

Poraz u drugom kolu završnog Mastersa u Torinu bio je po mnogo čemu nekaraksterističan za najboljeg tenisera svih vremena.

Prvo, nikada do sada nije izgubio od mladog Italijana. U prethodna tri meča je uvek nalazio način da se izvuče iz kandži poraza, čak i prošle godine kada je na Vimbldonu izgubio prva dva seta.

Imao je takvu šansu i sinoć, ali je prvi put u njihovim duelima nije iskoristio. Reč je o trenutku kada je Nole u trećem setu sa 2:4 stigao na 4:4. Bilo je jasno da je Siner uzdrman propuštenom prilikom da zadrži vođstvo, ali za razliku od bezbroj sličnih situacija kada je Đoković na takve šanse reagovao kao ajkula kada oseti krv – sada je takva reakcija izostala.

Da se vratimo konkretnim razlozima za poraz. Novak je čak 31 izašao na mrežu i osvojio 21 poen. Statistički to nije toliko loše, isti procenat uspešnosti (68) imao je i letos na Vimbldonu kada je dobio sva tri seta. Međutim, sada je loše rasporedio te poene. Na pamet odmah padaju ona dva izgubljena u veoma važnim trenucima, na 5:5 u prvom setu i na početku taj-brejka trećeg. Oba su bila strašno bitna i oba puta je njegova odluka da izađe na mrežu bila pogrešna. Prvo je bio servis-volej, a Nole nije maher za takvu igru, a druga je bila posle loše pripremljenog napada.

U tenisu postoji nepisano pravilo da u prelomnim trenucima igrate ono što najbolje znate, a Nole baš u pomenutim situacijama to nije uradio. Đoković je tip igrača koji na mreži osvaja poene kada je priprema za napad maksimalna. Juče to nije uvek radio, a ove dve greške su jedan od razloga za poraz. Da je osvojio ta dva poena, pogotovo prvi, razlog za pisanje ovog teksta verovatno ne bi postojao.

Psihološki, šestostruki šampion skupa osmorke veličanstvenih nije bio na svom uobičajenom nivou. Prvi set je izgubio iako je imao 40:0 za 6:5, a onda je naglo stao i do kraja deonice ostao bez svih poena, uz upadljivo slabu igru.

Taj-brejk je počeo katastrofalno, prepustivši Sineru prednost sa 5:0 posle koje je bilo nemoguće izvući se. Italijan nije baš najpoznatiji po psihološki neprobojnoj igri kada se lomi meč. Puno puta je ispustio takve šanse, pa i protiv Novaka u tom londonskom duelu 2022. Ali slabom igrom u finišu prvog i trećeg seta Đoković mu je poklonio pojas za spasavanje i Janiku je samo ostalo da ga prihvati. Nije morao ništa da plati za njega.

Statistički ključna razlika je – kao i najčešće – u iskorišćenim brejk loptama. Obojica su imali po tri, Siner je realizovao dve, Đoković jednu i tu je kraj priče.

 Na sreću, Nole ima pravo na popravni, možda dobije šansu da se u finalu revanšira Sineru i osvoji tu sedmu rekordnu titulu.

Merkur Xtip promo Torino Dejvis kup
promo

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare