Vavrinka: Još u meni ima tenisa

ATP 30. maj 202315:18 0 komentara
Darrian Traynor/Getty Images

Sten Vavrinka je jedini uspeo da razbije monopol velike trojke na Rolan Garosu. Od 2005, kada je Rafael Nadal osvojio prvi Kup musketara, Novak Đoković je uspeo da uzme dve titule, Rodžer Federer jednu, a isto je uspeo i Vavrinka.

Sada Vavrinka ima 38 godina, na ATP listi zauzima 89. poziciju, ali još se ne predaje.

– Svestan sam da nisam na nivou iz 2015, ali još u meni ima dobrog tenisa – podseća Švajcarac na svoj najveći pariski uspeh, trijumf u finalu nad Novakom Đokovićem pre osam proleća.- Imam 38 godina, postigao sam mnogo više nego što sam sanjao, ali znam da mogu još toga da uradim. I dalje mogu da dobijam velike mečeve i postižem velike rezultate.

U prvom kolu je savladao Španca Ramosa sa 7:6, 6:4, 6:7, 1:6, 6:4. Bila mu je to osma pobeda nad ovim rivalom u isto toliko mečeva.

– Sigurno naš najkomplikovaniji meč – istakao je Sten koji je odavno skratio svoje ime iz reklamnih razloga. Nekada se zvao Stanislas.- Nisam iskoristio neke šanse da završim posao u tri seta, ali najvažnije je da sam postigao ono što sam želeo.

Duel je trajao čak četiri časa i 39 minuta.

– Volim konekciju sa navijačima i nikada mi nije teško ako ostanem duže na terenu. Svestan sam da sam ovde jednom pobedio ali bilo je to pre mnogo godina. Bio sam mnogo mlađi i igrao drugačiji tenis. Ali uvek će biti specijalno da se ovde vratim i podsetim svega što se dešavalo 2015.

Uvek je bio igrač za velike mečeve. Prva tri gren slem finala je dobio, tek četvrto, baš u Parizu, izgubio je. I to od Nadala 2017.

– Volim velika takmičenja, uživam u ambijentu na njima. Zbog ovakvih situacija još igram tenis.

Iako trostruki gren slem šampion, ne živi od stare slave.

– Ne koncentrišem se nikada na prošlost. Uvek sam u sadašnjosti, ne razmišljam šta sam postigao na nekom turniru ili kako sam igrao. O tome ću razmišljati kada okončam karijeru. Svestan sam da nikada više ovde neću igrati tako dobro kao 2015. Ali to nije problem za mene, važnije mi je da uživam u tenisu.

Od jesenas ponovo radi sa Magnusom Normanom, sa kojim je postigao najbolje rezultate.

– Obojica smo veoma srećni i motivisani. Želimo da zajedno završimo naš poslednji ciklus, kraj moje karijere. Obojica smo prošli dragocene emocije. Osvojili smo tri gren slema, ja kao igrač, on kao trener. Dovoljno se dobro poznajemo da znamo šta želimo da postignemo, šta možemo da postignemo i da čekamo da rezultati stignu – objašnjava Sten.

Sledeći rival će mu biti Tanasi Kokinakis. Australijanac je jedan od retkih učesnika turnira koji je slabije rangiran od Švajcaraca. Nalazi se na 108. mestu, a ovo će im biti prvi duel.