„Za mene je Federer najkompletniji teniser svih vremena“

ATP 23. apr 20247:13 49 komentara
(Photo by Yong Teck Lim/Getty Images)

Mnogo je u tenisu neponovljivih igrača, ali ima i takvih trenera. Goran Ivanišević je radom sa Novakom Đokovićem sebi iskovao renome za sva vremena. Zauvek će biti zapamćen kao trener sa kojim je srpski as postao najbolji svih vremena.

I Hoze Igeras je jedan od takvih. Bio je trener Majkla Čenga kada je 1989, osvajanjem Rolan Garosa postao najmlađi gren slem šampion u istoriji. Bio je i sa Džimom Kurijerom koju godinu kasnije kada je osvojio po dva trofeja u Parizu i Melburnu i postao broj 1. U biografiji ima rad i sa Pitom Samprasom, Serhijem Brugerom, Karlosom Mojom i mnogima drugima među kojima je i Rodžer Federer. Švajcarac ga je 2008. angažovao zbog rada na šljaci, a on je godinu dana kasnije jedini put osvojio Rolan Garos.

– Za mene je Federer najkompletniji teniser u istoriji – ističe Igeras asove za koje nema tajni u ovom sportu. On je bio šesti na svetu i osvojio 16 titula, ali nijednu značajnu – Tu je i Nadal koji nikada nije prestao da napreduje i spada među najbolje igrače voleja na Turu. Rafa nikada ne promašuje lak volej, njegovi procenti su brutalni. Za Đokovića to isto važi, pogotovo kada igra bekhend slajs ili drop šot. Sada veoma osvežavajuće deluje Alkaras.

Interesantno je da je Igeras jedini trener koji je dao otkaz Federeru.

– Dobio sam novu mnogo bolju ponudu Američke teniske federacije da radim sa mladima. Smatrao sam da će to biti važnije, da ću na taj način uticati na više ljudi. Zato sam odlučio da prestanem da radim sa Rodžerom posle njegovog osvajanja Ju-Es opena 2008.

Iako rođen u Španiji, najveće trenerske uspehe je postigao kada se na prvi poziv Teniske federacije SAD krajem osamdesetih preselio u tu zemlju.

– Čeng je sa mnom postao prvi američki teniser koji je posle 54 godine trijumfovao na Rolan Garosu. Tri godine kasnije i Kurijer je sa mnom pobedio u Parizu, i to dva puta za redom. U poslednjih 12 godina otkako sam postavljen za direktora razvojnog programa u SAD, nekoliko juniora je pobedilo na Garosu.

Međutim, vreme velikih uspeha američkog muškog tenisa odavno je prošlo. Endi Rodik je poslednji gren slem šampion, još iz 2003. Na pitanje zašto nema više asova kao što su bili Sampras, Agasi, Kurijer ili Čeng, Igeras kaže:

– Zato što ne postoji program za stvaranje gren slem šampiona. Postoji program za stvaranje dobrih tenisera ali da biste bili pobednik najvećih turnira, morate da imate karakteristike koje malo ko ima.

Amerikanci opet imaju nekoliko igrača u vrhu, ali Igeras ističe samo jednog.

– Mislim da Ben Šelton može da osvoji gren slem. Ima igru, karakter i voli da se takmiči. Ranije sam verovao u Pola, Tijafoa i Frica. Bili su najbolji juniori, ali su se brzo izgubili čim su zaradili novac.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare