Zaslužio je Rodžer lepši kraj od 6:0, ali…

ATP 22. sep 202221:00 > 21:15 7 komentara
Rodžer Federer
Photo by Julian Finney/Getty Images

Da, svakako je nedostojno to što je poslednji set u Federerovoj karijeri “bagel” od 6:0 od Huberta Hurkača na stadionu na kojem je osam puta dizao pehar. Zaslužio je bolje.

Pročitajte i:

Ipak, dva poslednja turnira pokazala su možda i najefektnije ono što je nas Federerom stajalo tokom većeg dela karijere: aura koja je zastrašivala protivnike i zbog koje je on verovatno čovek sa najviše setova dobijenih u svlačionici.

Na Garosu je dobio Istomina, Čilića i Kepfera, a onda je na Vimbldonu – izranjavan, kilav, na jednom kolenu i sa skoro 40 godina – izbacio Manarina (uz malo sreće), Gaskea, Sonega i Norija. Pa i Hurkač se dobrano stegao u drugom setu pre nego što je došao sebi.

Osim aure, tu je i Rodžerova sposobnost da igra va bank uspešno, čak i na nešto duže staze. U poslednjem meču sa Novakom, meču posle kojeg će pauzirati više od godinu dana, imao je 4:1 i 0-40… I to, kada Federer napada čim se odškrine i najmanji prozorčić, to je jedna od stvari koja je obeležila njegovu karijeru i napunila beznađem srca brojnih protivnika.

Hurkač Federer
Photo by AELTC/Edward Whitaker – Pool/Getty Images

„Bio mi je to najgori čas u karijeri, tada sam shvatio da više ništa ne funkcioniše, razočaranje je bilo kao vatromet u mojoi glavi”, rekao je Rodžer o tom poslednjem setu sa Hurkačom.

Tada sigurno jeste peklo, ali kada se čovek odalji i sagleda širu sliku – stvarno je nevažno, u poređenju s planinom uspeha koju je gradio 24 godine.