Ženeva kao Đokovićeva luka spasa pred Rolan Garos

ATP 18. maj 20246:50 9 komentara
(Photo by Mike Hewitt/Getty Images)

Nikada Novak Đoković ne igra turnire u nedelji pred gren slem ako ne mora, ali sada baš mora. Samo tako se može objasniti odluka najboljeg tenisera svih vremena da uzme vajld kard za seriju 250 u Ženevi u narednoj nedelji,

Odbrana Kupa musketara u Parizu počinje za osam dana, a Novaku prete dva velika hendikepa pred start u Bulonjskoj šumi. Prvi je nedostatak bilo kakve titule u sezoni, iako je već maj, što mu se nikada nije dogodilo ako nije postojao neki ozbiljan problem koji nije u konekciji sa njegovom igrom. Samo dva puta je Đoković dolazio u Rim bez ijednog trofeja, 2018. kada je operisao lakat, i 2022, kada zbog nevakcinisanja nije mogao da igra u Australiji i Americi.

Drugi je da nikada na Rolan Garos nije došao sa manje mečeva na šljaci nego ovde godine – samo šest, i to četiri pobede i dva poraza. Naravno, u oba slučaja govorimo o vremenu od kada je postao veliki as.

Igranjem u Ženevi će popraviti ovaj drugi podatak, a nadamo se i prvi. Konkurencija nije jaka, do finala Nole ne bi trebalo da ima probleme čak ni kada je daleko od najbolje forme. Tek u meču za pehare moglo bi da dođe do ozbiljnog okršaja, ali dotle bi Đoković trebalo da proigra. Prema listi prijava, projektovani rival u finalu bi mogao da bude Kasper Rud koji je u Monte Karlu zaustavio Đokovića a potom osvojio i titulu u Barseloni. Norvežanin bi mogao da bude pravi test, idealan pred dolazak u Pariz.

View this post on Instagram

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)

Đoković je u ovom gradu jednom igrao, ali u Dejvis kupu. Bilo je to 2006, a baš posle tog meča Rodžer Federer je započeo rat protiv tenisera koji će ga jednog dana srušiti sa trona.

Tada neprikosnoveni vladar belog sporta je preoštro kritikovao Novaka zbog predaja na nekim prethodnim turnirima. Bilo je to mnogo pre nego što je Igor Četojević rešio Đokovićeve probleme sa ishranom. Naravno, Federer to tada nije mogao da zna, ali se i pored toga može reći da je njegova kritika jednog tinejdžera koji je tek počinjao bila preoštra.

Novakova prijava za švajcarski turnir je u velikoj meri posledica svega što mu se dogodilo u Rimu. Đokoviću je posle pobede protiv Francuza Mutea pala aluminijumska flaša na glavu, očigledno ga prilično poremetila, jer je u narednom meču, kako je i on sam rekao, „delovao kao da je neko drugi u njegovim patikama.“

– Nisam osećao bol, ali nisam imao balans – objasnio je ubedljiv poraz od Čileanca Tabila.- Nisam imao koordinaciju. Bio sam potpuno drugačiji igrač u odnosu na pre dve večeri.

Koliko je ova rimska flaša istumbala Novakov plan, nije teško pretpostaviti. Zbog tog bizarnog incidenta izostalo je poliranje forme na Foro Italiku i morao je da traži rezervno rešenje. Od januara do maja se štedeo, igrao manje turnira nego inače, samo da na Rolan Garosu, kao i onome što sledi (Vimbldon, Olimpijske igre i Ju-Es open) ne bi rizikovao premorenost. A sada baš radi suprotno. Nije igrao Dubai, Majami i Madrid, a sada će na nebitni turnir u Ženevi.

Međutim, ona dva alarma sa početka teksta – nijedna titula u 2024. i najmanje partija na šljaci pred Garos – naterali su ga da promeni prioritete. Rizik od odsustva samopouzdanja zbog neuspeha u prethodnim mesecima, kao i nedostatak mečeva, sada je opasniji od umora.

Uspeh u Ženevi bi doneo Novaku i nove poene za svetsku listu i povećao mogućnost ostanka na broju 1 i posle Rolan Garosa. To za njega odavno nije prioritet, ali jeste za armiju njegovih navijača.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare