Sweet Caroline i pobeda karijere za pokojnog trenera

Getty Images/Darrian Traynor

Karolina Voznijacki najavila je da joj je Melburn poslednji turnir u karijeri, a scenario je već napisan, kulise postavljene da se u četvrtoj rundi sastane sa svojom prijateljicom Serenom Vilijams. Organizatori se verovatno hvataju za glavu, ali to mesto u žrebu popuniće Ćijang Vang i Ons Žebur.

U Njujorku je Vang sa Serenom igrala 44 minuta, uzela jedan gem, završila meč bez ijednog vinera i sa pomešanim utiscima napustila US open – četvrtfinale je odličan rezultat, ali način na koji je okončala takmičenje bio je neprikladan, da ne upotrebim težu reč.

“Da“, kratko je odgovorila Vang na pitanje da li je verovala u pobedu (6:4, 6:7, 7:5)

Predviđao se jači otpor, ali malo ko je davao Kineskinji šanse da napravi senzaciju. Kada Serena servira i igra kako ume, niko joj nije ravan, to je činjenica. Sada Serena nije bila na maksimumu, ali nije to bio jedan od onih dana kada sve promašuje, kada kuka od samog starta – ne, držala je pristojan nivo igre.

To pobedu Vang čini još većom, a ono što je posebno fascinantno jeste to kako je uspela da zaboravi greške iz drugog seta. Servirala je za pobedu, nije uspela. Zatim propustila 15-40, da bi u taj brejku na zicerima donela nekoliko pogrešnih odluka.

Mlađa Vilijams je, kako samo ona ume, bučno proslavljala važne poene, uvukla se negativnost, jednom se nije ni izvinila posle neca, ali je sve to pregrmela i izborila treći set. Sada mora da pobedi, zar ne?

Nema tog koji bi se u tom trenutku kladio protiv Amerikanke, osim 28-godišnjakinje iz Tjanđina. Poklapala bi rukama lice posle nekih loših udaraca, ali bi već u sledećem poenu bila ona prava. Ne da nije pala, nego u trećem setu nije dozvolila Sereni niti jednu brejk loptu. U 12. gemu ruka joj je zadrhtala, stegla se tako očevidno na dve meč lopte, ali na trećoj nije i zabeležila je najveći trijumf u karijeri, da bi se pred novinarima setila i svog pokojnog trenera Pitera Meknamare koji je preminuo sredinom prošle godine.

Njih dvoje izgradili su prisan odnos, Australijanac je svojevremeno govorio o tome da je kineska kultura uticala na njega da postane topliji čovek, da ga je Ćijang naučila da komunicira emocijama, kao i da joj je on kao deda (“ne puštam je sve i da ona hoće“). Na kraju tog intervjua rekao je da je nikada neće napustiti i da je za njega redosled sledeći: “Moja supruga, pa Ćijang“.

“Često ga sanjam… Mislim da je mogao da vidi kako sam odigrala danas. Nedostaje mi, bio bi ponosan na mene“.

A razočarana Serena moraće još da čeka na 24. Gren slem titulu, a sada je već razumno postaviti pitanje hoće li je i dočekati. Mlako je odmahnula publici, a pred novinarima je bila iskrena.

“Samo sam bolja glumica nego pre deset godina kao što uvek kažem. Ne osećam se ništa bolje posle ovog poraza nego što bi to bio slučaj pre deset godina. Ali moram da se pretvaram da ne želim da udaram u zid, što realno želim“. Ne bi bila najbolja svih vremena da je porazi na Slemovima manje bole…

Mark Kolbe/Getty Images

Dobila je dete, napuniće 39 godina, ali u Sereni i dalje gori vatra – šta god mislili o njoj, to morate poštovati.

Idealan kontrast simultano sa njenim mečom videli smo samo 200 metara dalje – Karolina Voznijacki, koja još nije napunila ni 30 godina, porazom je označila povlačenje. Nije to ni dobro ni loše, samo pokazuje koliko je teško ostati posvećen i motivisan.

“Mislim da je prikladno da moj poslednji meč u karijeri bude meč u tri seta, rudarski, i da se završi greškom iz forhenda. Na tome sam radila cele karijere, ali izgleda da je suđeno da se okonča tako. Bila je to neverovatna vožnja“, našalila se Karolina posle poraza od Žebur 7:5, 3:6, 7:5.

Dankinja je imala izvrsnu karijeru, preko decenije je na najvišem nivou, bila je svetski broj jedan i pre dve godine je baš u Melburnu dosanjala san zvani Gren slem titula. Nema za čime da žali, devojka je pošteno rekla da su joj sada prioriteti drugačiji i to treba poštovati, ali ipak ne mogu da se otmem utisku da je prerano. Pogotovo što je rekla da zdravstveni razlozi nemaju veze sa time.

“Jednostavno sam osetila da sam spremna za sledeće poglavlje, da nemam raspored i da se ne forsiram do krajnjih granica svakoga dana. Nije ovo zbogom, viđaćete me u budućnosti oko terena i na turnirima, možda u nekoj drugoj ulozi“.

Bilo je i suza na Margaret Kort Areni – i Karolina i njen otac Pjotr i brat Patrik. Otac ju je podigao, emotivni trenuci… Mnogo su svi zajedno uložili, ali vratilo im se sa kamatom.

“Nikad ne reci nikad, ali mislim da su šanse da se vratim otprilike iste kao da vidimo povratak Ane Ivanović“, dodala je Karolina.

Uradila je mnogo toga na terenu, ali gledajući video snimak koji joj je WTA pripremio, videlo se da njene kolege i koleginice govore iz srca i da će Karolina svima u tom putujućem teniskom cirkusu ostati u lepom sećanju. Bila je “one of the good guys“, kako napisa jedan kolega.

I meni je drago što sam jednom prilikom na Vimbldonu uradio kratak intervju sa njom, valjaće za CV, a posebno sam joj zahvalan za to finale Australijan opena sa Simonom Halep pre dve godine – taj duel spada među najdramatičnije koje sam uživo gledao, i dalje se živo sećam nekih poena.

Vrtelo se “Sweet Caroline“ Nila Dajmonda, a devojka rođena u Odenseu posle suza je imala razloga i da se smeje.

“Ljudi su mislili da sam luda i da iz tako male zemlje ne mogu da napravim uspeh. Ali uspela sam“.