"Tim mora da odigra meč karijere kako bi dobio Novaka"

Getty Images/ Julian Finney

Jonas Bjorkman, nekadašnji četvrti teniser sveta u singlu i prvi u dublu, kaže da Dominik Tim ima oružja da savlada Novaka Đokovića u finalu Australijan opena, ali da misli da se to sada neće dogoditi.

“Očekujem da Dominik počne meč jako, da pokuša da bude agresivan – takav i mora da bude jer neće biti lako probiti Novaka. Đoković u poslednje dve-tri nedelje igra izvanredno – iako je Dominik trenutno čovek koji možda može da ga pobedi svojom snagom, mislim da se to sada neće dogoditi“, počinje 47-godišnji Bjorkman, nekadašnji polufinalista US opena i Vimbldona.

Na pitanje koji su ključevi za obojicu sa taktičke strane, Šveđanin odgovara:

“Novak je verovatno najkompletniji teniser na svetu, nema slabosti. Popravio je i servis, drugi servis mu je ne samo konstantan, nego i mnogo jači, što znači da time stavlja još veći pritisak na protivnike u njihovim gemovima. Teško mi je da zamislim da neko sada može da pobedi Novaka. Dominik ima oružja za tako nešto, udara ekstremno jako, ali to je tanka granica, taj balans i može da dođe do neiznuđenih grešaka. Videli smo to protiv Zvereva – kada Tim igra dobro, onda je to neverovatno. Ali ako malo preforsira, desi se da promašuje tri-četiri gema, a to se ne sme protiv Novaka koji je vrlo konstantan“.

Tim je slavio u četiri od pet poslednjih okršaja, očekujući i poslednji na ATP finalu u Londonu, što je jedina pobeda Austrijanca nad Novakom na tvrdoj podlozi.

Getty Images/Darrian Traynor

“Naravno da će mu to pomoći, zna šta je potrebno da uradi, ali zna i da je sada drugačije jer se igra na tri dobijena seta. Nole je prilično glatko došao do finala, biće veoma svež. Znam da je fizički Dominik spreman jednako kao Novak, tu može da mu parira, ali ne znam može li konstantnošću. Ta pobeda sigurno će mu pomoći da lakše počne meč“.

Za kraj, pitali smo devetostrukog Gren slem šampiona u dublu šta je to što će odlučiti finale.

“Moramo da gledamo nivo Dominikove igre – on će verovatno morati da odigra meč karijere ukoliko želi da sada pobedi Novaka. Đoković igra izuzetno dobro, teren mu savršeno odgovara“, zaključio je Bjorkman.

Finale Australijan opena Đoković – Tim na programu je u nedelju od 9.30 po srednjoevropskom vremenu.