Australijski open ostaje u Melburnu bar do 2046. godine

Novak Đoković
Lintao Zhang/Getty Images

Dve sjajne vesti objavio je Krejg Tajli, direktor Australijskog opena, samo par dana posle završetka ovogodišnjeg takmičenja. Prva je da je ovaj turnir produžio ugovor o svom održavanju u Melburnu bar još dve decenije, a drugi da je prvi put u istoriji jedan gren slem probio barijeru od milion gledalaca. Tačnije, ovogodišnjim zbivanjima na Melburn parku prisustvovalo je čak 1.110.657 posetilaca, računajući i kvalifikacije.

Do ovog januara rekorder je bio Ju-Es open sa 957.387 gledalaca.

*INOVACIJE U TENISU: NASTAVAK POSLE NECA, PUBLIKA SE ŠETA…

Ova druga vest je sigurno bar donekle uticala na onu prvu. Jer Australijski open ima potpuno drugačiji status od preostala tri gren slema. Dok su u Parizu, Londonu i Njujorku nacionalne teniske federacije vlasnici i turnira i stadiona na kojima se igraju, u Melburnu je drugačija priča. Australijska teniska federacija, kao vlasnik turnira, sklapa ugovor sa gradom i stadionom u kome se igra. Zato je u prošlosti igran i u Sidneju i u još nekoliko australijskih gradova, pa čak – na početku prošlog veka – i na Novom Zelandu.

Melburn je domaćin od 1972, prvo na stadionu Kujong, gde se igrao na travi. Sve do 1987, kada se preselio na današnji kompleks i promenio podlogu u beton, ovaj turnir je bio siroče svetskog tenisa. Od te ključne promene, postao je nezaobilazna stanica najboljih igrača.

Tenis:

A u Melburnu žele da baš tako i ostane i zato stalno unapređuju sadržaje. Vlasti ovog grada su svesne koliko prihoda donosi gren slem i ne žele da ga izgube. Svesni su i koliko bi drugi gradovi želeli da ga preotmu i zato se mnogo trude da uslovi budu sjajni. Naravno, i vlasnici turnira su svesni da je Melburn uveliko postao deo njihove tradicije i ne žele da se sele ako nije neophodno.

A pretnji ima stalno. Ne samo iz Sidneja, koji ne krije da se kaje što je pre pola veka izgubio organizaciju, nego i iz Kine, Saudijske Arabije… Uostalom, zvanično ime je od pre nekoliko godina Gren slem Azije i Pacifika, a glavni sponzori i jesu iz ovog regiona.

– Nikada se nećemo uspavati, stalno ćemo ulagati u turnir – kaže Tajli.- Jer neko sutra može da dođe i donese 100 miliona dolara nagradnog fonda, pozove 32 igrača i svakom garantuje bar dva miliona. To je realna pretnja. Zato stalno nastavljamo da se razvijamo.

Ove godine je turnir dodao još jedan takmičarski dan. Prvi put je počeo u nedelju a ne u ponedeljak. Koliko je Melburnu bitan ovaj turnir, vidi se i iz činjenice da je oprostio dug od 28,4 miliona dolara, napravljen za vreme kovida. A kako i ne bi kada je ukupan profit od turnira oko pola milijarde dolara, računajući hotele i sve drugo na šta posetioci potroše pare tokom takmičenja.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare