Inovacije u tenisu: Nastavak posle neca, publika se šeta…

Australian Open 29. jan 202413:30 2 komentara
Kreg Tajli
foto: Saša Ozmo

Direktor Australijan opena Kreg Tajli govorio je za medije po završetku prvog grend slema za zenisu sezonu 2024. Prvi čovek “Ozi opena” bio je zadovoljan celokupnom manifestacijom i izdvojio je brojne novitete u Australiji.

U muškom singlu trofej je osvojio Janik Siner, a u ženskoj konkurenciji titulu je odbranila Arina Sabalenka.

AO:

“Imali smo puno prvenaca ove godine i nisu se ticali samo impoznatne statistike. Uz to što smo dobili prvovenčanog šampiona u Janiku Sineru, naš turnir je prvi put počeo u nedelju i trajao 15 dana i imao 1,1 milion posetilaca u tom periodu”, rekao je Kreg Tajli.

Govorio je Tajli i o svojim počecima na AO.

“Moja teniska biografija potiče iz trenerskog posla. Bio sam trener na koledžima gde se igralo posle neca i to je tada sasvim dobro funkcionisalo i na juniorskom nivou. Ipak, mislim da će, uz dalji razvoj tenisa, o tome odluku primarno donositi igrački segment i nemoguće je uz to fiksirati neki datum. Razvoj tenisa podrazumeva razmatranje načina kako bi ga trebalo menjati i pomalo izgleda čudno da se nec igra tokom poena ali ne i posle servisa, a da bi pritom značajno ubrzalo samu igru. Zanimljivo je da smo tokom muškog i ženskog singla i dubla na ovom Australijan openu izračunali da su mečevi trajali 15 sati duže usled toga što su se poeni ponovo započinjali posle pogođenog neca u servisu. Svaki od poena koji je na taj način igran trajao je u proseku 18 sekundi duže nego što bi bio slučaj da se nastavilo sa igrom. To je jedan od načina da se igra ubrza i nastojaćemo da razmatramo i druge kroz vreme”, najavljuje Tajli.

Janik Siner
Daniel Pockett/Getty Images

Da li će se i u narednim izdanjima praktikovati relativno slobodno kretanje gledalaca tokom poena.

“Svakako ćemo ostati pri tome. Naši posetioci sada mogu brže da uđu na stadion i tako se zadržavaju na desetine minuta čekaju dok se ne otvore kapije, što je sjajno novo iskustvo za njih. Igrači su već počeli da se navikavaju na malo više kretanja publike koja shvata koliko je pritom važno da preterano ne uznemiravaju igrače. Prvih dana su se svi navikavali na to, dok je u drugoj nedelji sve došlo na svoje mesto i niko nije protestovao zbog te promene u protokolu od strane igrača. Publika je sada oduševljena prilikom koja joj se pruža”, naglašava direktor Australijan Opena.

Trajanje mečeva? Neki su počinjali veoma kasno po lokalnom vremenom…

“Preneću vam nekoliko statističkih pokazatelja i po ovom pitanju. Time što smo počeli turnir u nedelju, već smo situaciju sa mogućim dužim trajanjem mečeva prvog kola u do ove godine veoma zgusnutom rasporedu, pa su igrači u proseku imali dva sata više za oporavak između mečeva nego što je to do sada bio slučaj. To je direktna posledica toga što smo turnir počeli dan ranije. Neki mečevi su trajali mnogo duže na nekim terenima nego što je to slučaj tokom sezone (Koko Gof, na primer), pa smo morali da program tog dana skratimo za jedan meč na tom terenu. Uvođenje igre na nec posle servisa, kraće vreme za pauze tokom meča, skraćenje zagrevanja igrača, početak meča na vreme su neki od načina koje bismo mogli da razmotrimo u cilju skraćenja trajanja mečeva. Ipak, time bi trebalo pre svega da se bave sportisti. U proseku su mečevi na ovogodišnjem turniru bili dva minuta duži nego što je to bio slučaj prošle godine, ali je zanimljivo to da čisto vreme igre nije povećano u odnosu na 2023. godinu. Ta dva minuta su pripadala svim drugim aktivnostima između poena, i to je nešto čime bismo trebali bolje da upravljamo”, kaže Tajli.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare