Danki Kovinić specijalna pozivnica za Olimpijske igre

Tenis 11. jun 202412:21 2 komentara
(Photo by Carlos Rodrigues/Getty Images for ITF)

Danka Kovinić, najbolja crnogorska teniserka svih vremena, dobila je vajld kard za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu. Osim nje, istu pozivnicu je dobio i Libanac Benžamin Hasan. Na OI učestvuje po 64 takmičara u singlu, 56 ide po rejtingu, a osmoro u oba žreba dobijaju specijalne pozivnice.

Kovinićeva i Hasan su svoje vajld karte dobili po kriterijumu pripadanja nacijama koja na olimpijskom teniskom turniru veoma retko imaju takmičare. Danka je debitovala na Igrama u Rio de Žaneiru 2016, kada je imala rejting na VTA listi koji joj je to omogućavao. Te godine je bila 46. teniserka sveta, što je njen lični rekord. Sada je pala na 612. poziciju, ali nije igrala od Ju-Es opena prošle godine.

– Uvek je veliko zadovoljstvo igrati za svoju zemlju – ističe Kovinićeva koja često trenira u Beogradu.- Još više mi to znači jer sam od takmičenja na prošlim Igrama u Tokiju morala da odustanem u poslednjem trenutku zbog povrede. Zaista se nadam da će pariske Igre biti još jedno sjajno iskustvo za mene i da ću biti u stanju da osetim atmosferu koju Olimpijada daje sportistima.

Jedini crnogorski teniser koji je bio u prvih 100 na svetu, Danka je igrala tri VTA finala – u Čarlstonu, Istanbulu i Tijandžinu – ali nije osvojila titulu. Jedini trofej ima iz dubla u Bad Gaštajnu. Gubila je finala u Bukureštu i Oklendu. Rođena na Cetinju, Kovinićeva ima 29 godina.

Ni Hasan nije krio oduševljenje što će postati prvi libanski teniser koji će učestvovati na najvećoj svetskoj sportskoj smotri.

Srbija nema pravo na ovakve specijalne pozivnice jer uvek ima predstavnike na Olimpijskim igrama. Ove godine četvorica naših tenisera su obezbedili vizu za Pariz, videćemo ko će od njih igrati. Novak Đoković bije bitku sa vremenom posle operacije kolena, ali bi – po svim prognozama – trebalo da bude spreman. Dušan Lajović je već rekao da želi na OI, Miomir Kecmanović se koleba, dok Laslo Đere prednost daje turnirima kako bi izbegao veliki pad na ATP listi zbog povreda.

Igrači tokom ove nedelje moraju da obaveste svoje nacionalne federacije da li će igrati, a one će u ponedeljak dostaviti Olimpijskom komitetu spiskove sa imenima učesnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare