Italijanima najlakši žreb u Dejvis kupu

Davis Cup 19. mar 202416:22 0 komentara
(Photo by Clive Brunskill/Getty Images for ITF)

Da su birali protivnike, verovatno ne bi drugačije izabrali. Tako se u nekoliko reči može opisati žreb Italijana za grupnu fazu Dejvis kupa sredinom septembra.

Janik Siner i kompanija će odbranu Salatare početi protiv Holandije, Belgije i Brazila, i to na domaćem terenu, u Bolonji. Nijedna od ovih ekipa nema igrača u prvih 20, dok šampione em predvodi pobednik Australijskog opena, em italijanski tenis danas ima najviše mladih i talentovanih asova.

Najteža grupa će biti u Valensiji, gde će se domaćinu Španiji suprotstaviti Češka sa veoma perspektivnim igračima, uvek jaka Australija i tradicionalno u Dejvis kupu angažovana Francuska. Biće to pravi spektakl ako sve ekipe dođu u najjačim sastavima. Nema dileme da bi domaćini sa Karlosom Alkarasom i možda Rafaelom Nadalom bili veliki favoriti, ali ne treba potcenjivati ni Čehe sa Jiržijem Lehečkom i Jakubom Menšikom.

Mančester će uživati u majstorijama Velike Britanije, Kanade, Argentine i Finske. Prvi put u istoriji, domačin jedne grupe će biti Kina, mada se sama nije plasirala u ovu fazu. Džuhaj će dočekati Nemačku, SAD, Slovačku i Čile.

Iz svake grupe na finalni turnir koji počinje od četvrtfinala, idu po dve prvoplasirane reprezentacije. Naravno, tek kada ekipe prijave igrače, moći će da se naprave realne procene ko ima najveće šanse. Ne treba zaboraviti da je grupna faza u nedelji posle Ju-Es opena. Finiš borbe za Salataru će biti u novembru u Malagi.

U istom septembarskom terminu Srbiju čeka borba za opstanak u Svetskoj grupi sa Grčkom. Orlovi su domaćini, ali još nisu određeni ni podloga ni domaćin. Rok je 24. juni. Ako Srbija pobedi, imaće šanse da se dogodine bori za Salataru. U slučaju poraza, u 2025. nas čeka Evro-afrička zona.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!