Masters i Dejvis kup u istoj godini – 30 godina niko

Davis Cup 21. nov 20239:53 1 komentar
Mihael Štih
REUTERS/Brian Snyder - RC197A987D00

Tenis je fenomenalna igra kada su u pitanju rekordi i podvizi. Turnira je puno, izazova još više i samo se ređaju. Na primer, niko nije osvojio u istoj godini Masters i Dejvis kup već tri decenije. Poslednji koji je to uradio bio je Mihael Štih 1993.

Tada je Nemac slavio prvo na završnom takmičenju u Frankfurtu na veoma brzoj podlozi u dvorani, a potom je predvodio svoju reprezentaciju u Diseldorfu protiv Australije na šljaci (4:1).

Štihova povoljna okolnost je bila da su se oba takmičenja igrala u njegovoj zemlji, pred domaćim navijačima, ali je veoma otežavajuća okolnost bila da su oba takmičenja bila održana na dve veoma različite podloge.

Baš ovaj poslednji podatak je i toliko godina otežavao igračima da poslednja dva izazova u sezoni završe trijumfalno. Često je šampion Mastersa morao za samo nekoliko dana da promeni i podlogu pa čak i kontinent.

Povezane vesti

Štih je te godine prvo u finalu Mastersa savladao Pita Samprasa pa je otišao u Diseldorf i odlično iskoristio činjenicu da je te godine razlika između ova dva takmičenja bila desetak dana jer se Masters za dublove igrao posebno, baš između ova dva turnira. Nemačka reprezentacija je tada bila bez Borisa Bekera, a Štihu je u pobedi protiv Australije asistirao Mark-Kevin Gelner.

Sada je Đoković u sličnoj situaciji – može da osvoji dva poslednja velika takmičenja u sezoni. Povoljno za njega je što se igra na veoma sličnoj podlozi, mada su u Torinu bili brži uslovi za igru nego u Malagi. Sa druge strane, lakše je ići sa brže na sporije uslove, nego obratno.

Naravno, razlika je u činjenici da je prošle nedelje sve zavisilo od njega, a sada se pitaju i ostali reprezentativci. Razlika je i u činjenici da su u Italiji protivnici bili iz prvih deset na svetu, a u Španiji će iz top tena biti samo Janik Siner, od koga je izgubio triler u grupi a onda ga deklasirao u finalu.

Naravno, bilo da Nole ponovi Štihov podvig ili ne, to ništa neće promeniti u njegovom statusu najboljeg tenisera svih vremena. Sve što je Đoković do sada postigao učvrstilo je njegov status u očima svih objektivnih ljubitelja tenisa za veoma, veoma dug period a najverovatnije za sva vremena.

Novi Novakov izazov počinje prekosutra kada se Srbija sastaje sa Velikom Britanijom u četvrtfinalu. Mogući rival u polufinalu je bolji iz duela Italije i Holandije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare