Timov udarac Pikeu

Davis Cup 8. feb 202311:012 komentara
Dominik Tim
Photo: Gulliver

Džerar Pike je dobio novi udarac reketom. Pre pola decenije najavljivan kao čovek koji će spasti Dejvis kup, bivši štoper Barselone poslednjih nedelja trpi udarac za udarcem.

Prvo je sredinom januara objavljeno da je došlo do kraja saradnje kompanije Kosmos, u kojoj je Pike glavna ličnost, sa Međunarodnom teniskom federacijom, a sada je Dominik Tim obelodanio da više ne želi da bude njihov klijent.

Ovde je potrebno nekoliko objašnjenja. Kada je Kosmos ušao u posao reforme bitke za Salataru, bilo je dogovoreno da u periodu od tri decenije uloži tri milijarde dolara.

Međutim, mnogo grešaka u pogledu novog formata, gotovo potpuno prazne tribine kada je na neutralnom terenu igrala većina reprezentacija, odsustvo većine najvećih asova, donelo je velike gubitke.

Prvo izdanje novog Dejvis kupa je održano 2019. u Madridu uz gubitke od nekoliko desetina miliona dolara. Samo je domaći tim punio tribine, svi ostali su se čudili malom interesovanju. Potom je udarila korona i situacija je iz loše prešla u još goru.

Format je menjan gotovo na dnevnom nivou, ali interesovanje nije raslo.

U Kosmosu su shvatili da ova priča neće imati hepiend i odlučili da se povuku. Naravno, odmah su počele međusobne optužbe – ko je kriv – ali najvažnije je da o Dejvis kupu opet odlučuju teniseri a ne fudbaler.

Pike ipak nije gubio entuzijazam za tenis i paralelno je Kosmos postao i menadžerska agencija sa zadatkom da povezuje igrače i sponzore. Naravno, uz procente zarade. Prva zvezda tog biznisa je bio Dominik Tim, potom su se priključili Andrej Rubljov, Elina Svitolina i Darija Kasatkina.

Jasno je da je bivši šampion Ju-Es opena iz Austrije ovde bio najveća zvezda, kao i da dva dvoje Rusa i jedna Ukrajinka nikada neće postati mamac za najveće kompanije. Ali baš on je sada pobegao zadavši Pikeu novi udarac.

Doduše, Tim je bio korektan, ne zatajivši da Kosmos jednostavno nije imao sreće sa njim.

„Pet dana posle potpisivanja ugovora, ja sam se povredio“, podsetio je na nevolje koje traju već skoro dve sezone. „Naš razlaz je potpuno korektan, a ja sam svestan da moj povratak u nekadašnju formu ne zavisi od menadžera nego od mene. Zato mi nije ni važno ko vodi moje poslove, nego kada ću ponovo igrati kao nekada.“

Timov novi menadžer je njegov brat Moric koji kaže da je plan da se odlučivanje o karijeri bivšeg njujorškog šampiona vrati u krug porodice.

Dvostruki finalista Rolan Garosa, naredne nedelje počinje novu kampanju sa ciljem da se vrati tamo gde je bio, u sam vrh svetskog tenisa. Prva stanica je Buenos Ajres, ali i sam priznaje da nije siguran da je našao izlaz iz tunela.

Jer, osim što je dugo bio povređen, Dominik je potpuno izgubio motiv za takmičenje.

„Skoro godinu dana je prošlo od mog povratka na teren posle povrede a ja još ne uspevam da upalim onaj plamen u sebi koji sam ranije imao“, iskreno je nedavno priznao. „Nema druge, ostaje mi samo da naporno radim i verujem da mogu ponovo da igram kao nekad. U septembru punim 30 godina i svestan sam da je vremena sve manje.“

Za Pikea, naravno, ovo nije velika uteha. Sve što je pre pet godina isplanirao, srušilo se u poslednje tri nedelje.

Komentari

Vaš komentar