Ema o nejednakoj zaradi: Mi tehnički bolje oni brutalno jači

Tenis 19. maj 202412:38 14 komentara
(Photo by Julian Finney/Getty Images for evian)

Jedina teniserka koja ne može da se požali na zaradu, baš to je uradila.

– Veća zarada na ATP turu je nepravedna – istakla je Ema Radukanu, Britanka koja je u srazmeri sa svojim rezultatima, verovatno najbolje plaćeni predstavnik belog sporta u istoriji, računajući obe konkurencije.

Radukanu je u 2021. osvojila Ju-Es open kao potpuno nepoznata teniserka, sa 150. pozicije, kroz kvalifikacije, ali je za to preko sponzorskih ugovora nagrađena sa mnogo miliona. Samo u 2022. je dobila oko 14 miliona evra, a u 2023. od nje su bili bogatiji samo Novak Đoković, Karlos Alkaras, Iga Švjontek, Danil Medvedev i Rafael Nadal. A samo ona od svih njih nije igrala čak nijedno četvrtfinale, a igrala je samo do maja jer se tada operisala. Međutim, magnetizam njenog izgleda i porekla od nje je napravio sponzorski san.

– Milione i milione dolara nismo prihvatili – ističe njen menadžer Mas Ajzenbad koji se proslavio sa Marijom Šarapovom – zato što želimo samo najbolje brendove. Ema je mogla da ima bar sto ugovora.

Naravno, vreme prolazi ona ništa ne osvaja, tako da je to verovatno prohujala prilika. Radukanu ni ove godine ne blista, samo jedno četvrtfinale, devet pobeda, sedam poraza i tavorenje na 212. mestu VTA liste. Ali njoj je važnija diskusija o rasponu u zaradama.

– Većina teniserki tehnički bolja od tenisera, ali oni imaju brutalnu silu – objašnjava u čemu je razlika.

Sa druge strane korektno primećuje da je izjednačenost premija na gren slemovima pomalo nepravedna.

– Igrati tri seta na gren slemovima je mnogo lakše nego pet u muškoj konkurenciji što je brutalno.

Na primedbu da je previše sponzorskih ugovora krivo za njen rezultatski pad, ona uzvraća:

View this post on Instagram

A post shared by Emma. (@emmaraducanu)

– Ti ljudi ne vide mojih sedam sati rada pre nego što počnem da poziram za reklame. Ako ponekad odem na neku premijeru, to je tek kada odradim kompletan posao – objasnila je a naslovna fotografija je sa snimanja za jednu francusku kiselu vodu. Sa njom su Sten Vavrinka i Frensis Tijafo.

Ema nije igrala u Rimu, a pitanje da li će u Parizu. Posle odbijanja Rolan Garosa da joj da vajld kard za glavni turnir, odustala je od kvalifikacija. Jedina šansa da se nađe na drugom gren slemu sezone je da tri teniserke odustanu i da ona uskoči.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare