Zašto su izostala Novakova “srca”: Iskren sam…

Clive Brunskill Getty Images

Novak Đoković kaže da u finalu Australijan opena sa Dominikom Timom (6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4) presudili dva poena u kojima je odigrao servis-volej.

Tokom meča Novak je imao i nekoliko verbalnih duela sa pojedincima u publici, a navijači su većinski podržavali Tima. “Srca”, uobičajeni Đokovićev pozdrav posle pobede, ovoga puta su izostala.

Radim stvari koje osećam u tom trenutku da su iskrene. Kada ne osećam da treba to da uradim, ne uradim jer osećam da su okolnosti i situacija na terenu takvi. Iako bi u tom trenutku možda trebalo to da uradim jer treba da se izdignem iznad situacije, ali dobro, čovek sam. Svako od nas greši i doživljava život na različiti način”, rekao je Đoković.

Povezano

Bio je Novak na ivici provalije, u trećem setu nije ličio na sebe, u četvrtom je spasao brejk loptu u ranoj fazi, a na kraju je slavio u pet setova.

Bila je velika borba, ogromna borba, pre svega sa samim sobom. Neobjašnjivo mi je to što se desilo sa tom vrtoglavicom i energijom na početku trećeg seta. Izašao sam da promenim odeću, međutim, kada sam izašao primetio sam da nešto nije u redu, mislio sam da je to samo trenutno, ali to je nešto što je bilo prisutno nekih set i po. Jednostavno, svaki put kada bacim loptu za servis, vrti mi se u glavi, gotovo kao da padam na terenu. Jako čudno. Nakon nekoliko poseta doktora ustanovljeno je zašto se osećam tako – jer sam dehidriran, što mi je čudno. Dosta sam pio tečnosti, ja imam svoj protokol pred izlazak na teren. Sigurno su različiti faktori uticali da se tako osećam na terenu – emocije, stres. Malo sam bio razočaran što se tako osećam u finalu Gren slema turnira”.

To nije obeshrabrilo Đokovića, uspeo je da preokrene situaciju.

Pronašao sam način da se nekako izvučem iz tog nezgodnog položaja, ključan momenat je bio onaj na 2:1 u četvrtom setu, imao je brejk loptu, igrao je sa lakše strane za igru, malo s vetrom. U tom trenutku sam razmišljao šta je taktički najbolje da se uradi. Izašao sam na mrežu posle prvog servisa, uspeo da odigram dva dobra voleja, da se pozicioniram dobro na mreži i da sebe vratim u igru. Slična situacija bila je i u petom setu – opet ista strana, isti servis ‘napolje’, izlazak na volej. To nije nešto što ja praktikujem često, niti sam prirodno servis volej igrač, ali dobro je da ponekad u situacijama, pogotovo kada neko daleko stoji iza osnovne linije i jako dobro se brani, da tu taktiku i primenim. Ispostavilo se da je bila dobra odluka, ali moglo je da vrlo lako prevagne i na njegovu stranu”.

Za kraj, Novak je pohvalio i rivala u finalu.

Čestitke Timu na odličnoj igri tokom celog turnira. Zaista me je impresionirao i svojim stavom i zalaganjem, izuzetno je dobar momak, veoma vredan i verovatno sa najjačim udarcem u tenisu. Ti njegovi udarci su razorni, pogotovo s forhend strane kada uđe u ritam. Ima zaista mnogo dobar servis. S mnogo snage i energije igra i siguran sam zbog kvaliteta koji poseduje da će doći u priliku da se opet bori za Gren slem trofej”, zaključio je od ponedeljka opet prvi teniser sveta.

Đoković je pobedom došao do osme titule u Melburnu i do ukupno 17. Gren slem trofeja.