Đoković: Priznajem da je intervju za L’Ekip bio greška

REUTERS/Christopher Pike

Prvi teniser sveta Novak Đoković u intervjuu u "Oko magazinu" RTS između ostalog govorio je o događajima koji su prethodili put u Australiju, prevashodno oko pozitivnog testa na koronavirus zbog čega je i dobio medicinsko izuzeće.

Čim je čuo da je košarkaš Barselone Najdžel Hejs Dejvis pozitivan na koronavirus Đoković je odlučio da odradi testiranja.

povezano

– Jeste prisustvovao sam raznim javnim događajima tih dana i upravo zbog vesti koje sam dobio oko košarkaša Barselone naredni dan sam iz predostrožnosti napravio PCR test iako sam bio asimptomatičan sve vreme. Uradio sam rapidni antigenski test tog istog dana i narednog dana pred događaj sa decom i uručivanje nagrada. Antigenski test je bio negativan i zbog toga što sam bio asimptomatičan odlučio sam da uručim nagrade deci. Ja sam čekao praktično rezultate PCR testa, koje sam dobio i video tek nekih sat, sat i po vremena sa decom. Tako da sebe ni njih nikada ne bih stavio u takvu poziciju da sam znao da sam pozitivan na PCR test. Taj antigenski test tog jutra dao mi je dovoljnu jasnoću situacije zbog toga što je bilo odsustvo simptoma da mogu da prisustvujem tom događaju. Na rezultat PCR testa čeka se bar 24 časa. Često radim PCR testove i antigenske testove po svetu, gotovo svaki dan, pošto često pokazuju da jesi, pa da nisi pozitivan, pa sam prosto hteo da uradim duplo da utvrdim da je sve validno. – rekao je Đoković za RTS.

Priznaje da je velika greška intervju sa novinarom L’Ekipa narednog dana, kada je već znao da je pozitivan.

– To je bila greška i ja stojim iza toga, ne poričem. Imam svoje razloge zašto sam pristao da radim taj intervju. Pre svega zato što imam odnos sa gospodinom Frankom, koga poznajem već dugi niz godina, praktično od početka. On je mnogo duže u tenisu nego što sam ja, on je jedan od najuglednijih sportskih novinara, kao što je i časopis L’Ekip i ta nagrada mi jako puno znači i pre određenog vremena smo se dogovorili da intervju bude u to vreme. Ja sam za pozitivan PCR test saznao tek dan ranije i odlučio sam šta sam odlučio. Bio sam sa maskom sve vreme i imali smo fizičku distancu, osim kada sam se slikao. Srećom, niko se nije zarazio. On je izašao u javnost i potvrdio da sam poštovao distancu i imao masku sve vreme, ali opet kada se sve uzme u obzir, priznajem da sam se postavio sebično.

S obzirom na okolnosti da li je razmišljao da ne ide u Australiju.

– Nisam imao dilemu, ja sam znao da ne mogu da idem i bio sam spreman da ne idem, da se pomirim sa tim da neću da idem u Australiju, dok mi se nije pružila prilika da iskoristim medicinsko izuzeće i tu istu mogućnost dobili su svi teniseri. Naravno, morali ste da prođete kroz određenu proceduru, da priložite medicinske dokumente, kako bi bili deo procesa za dobijanje medicinskog izuzeća. Dva medicinska panela su analizirala i uzimala u obzir medicinsku dokumentaciju anonimno. I uručeno je negde oko 20 raznih medicinskih izuzeća, a ovaj moj slučaj, da smo nevakcinisani, preležali virus, imali određen broj antitela, imali smo nas troje. Jedan hrvatski trener, češka teniserka i ja. Oni su ušli u Australiju 10-ak dana pre mene i nije bilo nikakvnih problema. A onda se stvorio problem kada sam ja došao i onda su i njima ukinute vize i bili su deportovani.

Da li je sve otežala objava na Instagramu.

– Vaspitavan sam u kulturi i okruženju gde se vrednuje iskrenost i otvorenost. I u skladu sa tim vrednostima koje se trudim da ispoštujem sam i postupio. Svestan sam da uoči puta za Australiju dva, tri meseca moje ime se provlačilo u medijima kao neko za koga se nagađalo da nije vakcinisan s obzirom na neke određene intervjue na koje su se osvrtali u prošlosti. Ja sam se trudio da zadržim svoj stav i svoj status o vakcinaciji privatan i da je to moja stvar. Nikada nisam mislio da ću o tome morati da pričam javno da bih mogao da igram tenis. To je prosto regulisano tako da svaki čovek može da zadrži privatno za sebe. Kada sam odlazio u Australiju odlučio sam da objavim na društvenim mrežama iz namere da budem otvoren, iskren i transparentan, da objasnim na osnovu čega dolazim tamo, pošto je vladala neizvesnost oko mog dolaska. Ne žalim zbog toga.

Komentari (0)

Vidi sve komentare