Kecmanović: Više grizem, mentalno sam drugi igrač

Australian Open 23. jan 202212:35 3 komentara
Miomir Kecmanović
Photo by Darrian Traynor/Getty Images

Srpski teniser Miomir Kecmanović izuzetno je zadovoljan svojim nastupom na Australijan openu, koji je okončan porazom od Gaela Monfisa u osmini finala sa 7:5, 7:6 (7-4), 6:3.

„Nije bilo lako igrati, Gael je igrao jako dobro tokom celog meča. Nije mi dao mnogo prilika, ali dao sam sve od sebe – nažalost, nije bilo dovoljno. Planirao sam da ja pritiskam kad god mogu, da mu ne dam vremena da igra šta hoće, znao sam da ne mogu da prebacujem s njim, da će više da istrči i da stigne. Morao sam da igram ovako, ali on je uspevao da nađe vinere iz teških pozicija, nekada je i nerezonski pogađao. Da mu nisu neke lopte ušle, ko zna šta bi bilo, ali ušlo je…“, počeo je Kecmanović.

Australijan open:

Ima razloga da bude srećan 22-godišnji Miomir – dosad nije išao dalje od druge runde na slemovima, a sada je dobio Karuza, Pola i Sonega.

„Fenomenalna nedelja za mene, postigao sam nešto što dosad nisam. Neke stvari sam pokazao na terenu koje dosad nisam, što me čini presrećnim, jer smo radili na promenama, kako bih bio bolji igrač. Danas je Monfis bio bolji kada se lomilo, išlo je na njegovu stranu. Trenutno sam premoren, ali zadovoljan sam igrom, ne mogu da se ljutim na sebe“, kaže Kecmanović i dodaje:

„Najviše sam popravio fizičku spremu. Mogao sam da odigram četiri meča na tri dobijena, uspeo sam da izdržim. Prethodnih godina nisam mogao toliko da igram, niti da držim nivo tako dugo. Na terenu takođe, pokazujem veću energiju i želju, više grizem – uspeo sam mentalni deo da preokrenem u boljem smislu“.

Sa Monfisom se vodila velika borba, a veteran iz Francuske imao je lepe reči za Kecmanovića na mreži.

„Čestitao mi je na dobrom turniru, da guram dalje i da će dobri rezultati doći ako budem ovako igrao“.

Na pitanje da li je na njega uticalo Monfisovo držanje na terenu – Francuz je često delovao umorno, stavljao je ruke na kolena, samo da bi u narednom poenu mnogo trčao – Kecmanović odgovara:

„Nisam previše obraćao pažnju na to što se savijao i što je izgledao kao da je umoran, jer je posle toga trčao normalno, servirao asove. Znao sam da nije umoran, već da se tako na terenu nosi. Stvarno sam se trudio da igram svoje, da budem agresivan, ali bio je bolji kada se lomio“.

„Bolje se nameštam na loptu, želim da poboljšam servis“

Miomir Kecmanović
Photo by Darrian Traynor/Getty Images

Kecmanović sada ide u Beograd, u kojem će provesti sedam dana pre odlaska na šljaku Buenos Ajresa, gde će se videti i sa svojim trenerom Davidom Nalbandijanom.

„ Idem kod Davida da radimo malo, biće uz mene tamo. Sviđa mi se kako razmišlja, kakvu energiju ima, dosta je stvari promenio – prošle godine se to nije videlo, jer nisam dobio ništa, ali sada polako pokazujem sve to na čemu smo radili. Bolje se nameštam na loptu, bolje se krećem, ne pokušavam više da uradim udarac samo rukom. Videćemo mogu li da zadržim ovakav nivo, nadam se da mogu“.

Servis je bio jedan od ključnih faktora u duelu sa Monfisom, sa čime je i Miomir saglasan.

„Nažalost, danas nisam dobro servirao, ali opet, prethodna tri meča me je servis vadio uglavnom. Da sam imao viši procenat, možda bi bilo bolje. Generalno, kako je bilo, mnogo je bolje sada. Ima još milion stvari koje mogu da uradim – varijacija, rastegljivost ramena, jačanje… Nadam se da ću još uspeti da poboljšam servis“.

Kecmanović kaže da u budućnosti želi da izlazi na mrežu još više.

„Skraćuješ vreme protivniku, kada se rival brani, ne moraš da igraš ispočetka. Moram da izlazim na mrežu kako bih naučio – koliko god vežbao na treningu, mora i na meču da se proba, kada se i ruka skrati. Vremenom i ponavljanjem, to će doći“, zaključuje Kecmanović.