Odluka suda: Novak Đoković ne igra na Australijan openu!

Australian Open 16. jan 20228:40 > 9:53 194 komentara
Novak Đoković
Julian Finney/Getty Images

Najbolji teniser sveta Novak Đoković izgubio je slučaj pred Saveznim sudom Australije, a odluka tročlanog veća bila je jednoglasna, saopšteno je vrhovni sudija Džejms Alsop u nedelju nešto pre osam časova po srednjoevropskom vremenu.

Srpski igrač će biti deportovan iz zemlje. Time mu je onemogućeno da brani titulu na Australijan openu, prvom Grend slem turniru u sezoni.

Uz to, navodi se i da mora da plati sudske troškove i odštetu u visini od 500.000 dolara. Takođe, biće podvrgnut trogodišnjoj zabrani ulaska u Australiju, ali postoji mogućnost da za to dobije izuzeće.

Pisani razlozi odluke sudija će biti saopšteni u narednim danima.

Đoković je ostao bez šanse da se bori za deseti trofej na Ozi openu, a ukupno 21. Grend slem, čime bi se usamio na čelu večne liste. Sada priliku za to ima samo Španac Rafael Nadal.

Australijan open počinje 17. januara.

Odluku Saveznog suda Australije ste mogli da pratiti uživo uz jutjub.

Ranije noćas, nešto posle 5 časova po srednjoevropskom vremenu, završeno je saslušanje pred Federalnim sudom Australije u slučaju Novaka Đokovića protiv ministra za imigracije Aleksa Hoka. Sudsko veće čulo je argumente advokata najboljeg tenisera sveta i ministra za imigracije i najavilo da će konačnu odluku doneti kasnije u toku dana ili čak u ponedeljak.

Suđenje pred Federalnim sudom Australije vodio je vrhovni sudija Džejms Alsop, a u veću sudija su bili i Entoni Besanko i Dejvid O’Kalahan.

Povezane vesti

Đokovićev pravni tim, na čelu sa Nikolasom Vudom, prvi izneo svoje argumente, zbog kojih smatra da bi trebalo odobirit ostanak srpskom igraču u Australiji. Istaknuto je da ne postoje dokazi koji potkrepljuju tvrdnje da je prisustvo prvog tenisera sveta podstaklo „antivakserski sentiment“, te da bi konačno ukidanje vize zapravo imalo takav uticaj.

Advokat je naveo da je Đoković od početka pandemije igrao brojne tenisker tunire i na njima po pravilu imao sjajne uspehe, a da u vezi sa tim teniskim takmičenjima nije zabeležen nijedan jedini slučaj „antivakserskog lobiranja“.

Pravni tim prvog tenisera sveta zahtevao je, ukoliko žalba bude usvojena, da Đoković odmah bude pušten na slobodu.

Pravni predstavnik vlasti Stiven Lojd podsetio je na činjenicu da prvi reket sveta još nije vakcinisan. Takođe, naveo je da je Đoković ranije ignoristao mere za zaštitu od širenja virusa korona. Istakao je da je ministar Hok svestan kakve posledice je moglo da izazove otkazivanje vize Đokoviću, u svakom smislu, pa i podsticaju „antivakserskog sentimenta“. Lojd je istakao da, s pravom ili ne, Đokovića u Australiji doživljavaju kao nekog ko je protiv vakcinacije i da je postao „ikona antivaksera“.

Posle iskaza obe strane, sudije su se povukle kako bi razmotrile situaciju i donele konačnu odluku. Najavljeno je d aće ona biti doneta kasnije u toku dana ili čak u ponedeljak.

Ukoliko se uvaži žalba Đokovića, srpskom teniseru biće dozvoljeno da ostane u Australiji i igra na grend slemu u Melburnu. Ukoliko se odbije, čega ga deportacija i potencijalna zabrana ulaska u zemlju u naredne tri godine.

Podsećamo, ministar je Hok je u petak posle podne po lokalnom vremnu odlučio da ponovo ukine vizu Đokoviću, istakavši da postupa u javnom interesu s obzirom na to da prisustvo najboljeg tenisera sveta podstiče „antivakserski sentimen“.

Prethodno je srpskom teniseru viza ukinuta po dolasku u Melburn, jer navodno nije dostavio dovoljno dokaza za medicinsko izuzeće od obavezne vakcinacije. Sudija Entoni Keli je usvojio žalbu prvog reketa sveta, te u ponedeljak naložio da se poništi prvobitna odluka o poništenju vize.