Vajda: Boleće Novaka dugo, ali još nije rekao poslednju reč

Australian Open 21. jan 20225:10 > 7:57 21 komentara
Marjan Vajda
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Marjan Vajda, trener Novaka Đokovića, ističe da mu je mnogo teško palo sve što se dogodilo u Australiji, veruje da je tako i s Novakom, ali siguran je da će se najbolji teniser sveta vratiti.

Na pitanje zašto se ranije nije oglasio, Vajda odgovara:

„Morao sam da se smirim, jer i dalje ne razumem to što su mu uradili, dugo nisam video takvu nepravdu. Uz to, mediji su velikim delom krivi jer su manipulisali informacijama. U U Australiji su pogotovo konstantno podgrevali stav protiv Đokovića“.

Slovački trener ističe da je bio u šoku i pod velikim emocijama.

„Ne znam kako bih se poneo da sam bio tamo. Čak i ovde, kod kuće u Bratislavi, nisam dobro spavao i nisam verovao da takva stvar može da se dogodi. Svi znaju da je putovao samo sa jednim ciljem – da odbrani trofej na prvom grend slem turniru u sezoni“, rekao je Vajda za slovački sajt Aktuality.sk.

„Nepravedna odluka, Novak je obeležen“

Darrian Traynor/Getty Images

Vajda kaže da nije razgovarao s Novakom telefonom, već su se dopisivali.

Povezane vesti:

„Nije mnogo ni koristio telefon. Slao sam mu poruke ohrabrenja i neke linkove. Ne mogu ni da zamislim kako mu je bilo, verovatno je mnogo patio. Podneo je sve, ali obeležili su ga, bio je to politički proces. Imaće značajne posledice, neće biti lako vratiti se. Bio je to i upad u njegovu privatnost“.

Martina Moravcova, nekadašnja osvajačica olimpijske medalje u plivanju koja živi u SAD, pisala je o tome da treba da prestanemo da delimo ljude na vakcinisane i nevakcinisane – branila je Đookovića i kritikovala „nezdravu“ odluku Australije.

„Apsolutno (sam saglasan sa njome). Bila je to nezdrava i nepravedna odluka, bazirana na pretpostavci da bi on mogao da utiče na nešto što se nije ni dogodilo. Poštujem Martinu ne samo kao neverovatnu sportistkinju, već se divim i njenoj ličnosti i stavovima. Malo je ljudi koji mogu tako danas da govore.

Na konstataciju da Australija ima više od 100.000 slučajeva virusa korona poslednjih dana, te da su i neki igrači bili pozitivni, novinar je pitao Vajdu zašto su se toliko plašili Đokovića?

„To je pogrešno, posledica duge izolacije. Australija sada plaća za politiku lokdauna, a o Novaku su kreirali loše mišljenje u javnosti, pogotovo putem medija“.

„Ne razumem zašto Rolan Garos sada objavljuje…“

Novak Đoković
AP Photo/Mark Baker via Guliver

Na pitanje zašto više igrača nije podržalo Novaka, kao što su učinili sa Nikijem Pilićem bojkotujući Vimbldon 1973. godine, Vajda odgovara:

Australijan open:

„Mnogi igrači su pisali i njemu i meni, saosećali su s njime. Ipak, neće da govore u javnosti. Nigde u javnosti nećete naći koliko je večeri Novak proveo za kompjuterom razgovarajući sa mnogim igračima o njihovim uslovima života, kako može da im pomogne, uvek je pomagao svima. Čak i ono sa biciklima u karantinu u Melburnu prošle godine, tokom cele pandemije se borio za njih. Imam osećaj da igrači nemaju dovoljno pravih izvora informacija, mediji ih pogrešno navode i uglavnom su protiv Đokovića“.

Vajda, koji radi s Novakom od 2006. godine, uz jednu godinu pauze, konstatovao je da je sud doneo odluku u Đokovićevu korist, ali da je onda sud iskoristio svoje diskreciono pravo. Osvrnuo se Vajda i na odluku da Novak nevakcinisan verovatno neće moći da igra Rolan Garosu, potencijalno i na Vimbldonu.

„Ne razumem zašto im je važno da sada to objave, a turnir se igra u maju – svet ne zna šta će se u ovoj pandemiji desiti i za mesec dana… Ne želim da potcenim situaciju, ozbiljno je stanje u svetu, ali koja je svrha u januaru raspravljati o tome? Da li je to i dalje sport?“

Za kraj, Vajda je upitan šta misli koji će biti naredni Đokovićevi koraci.

„Nisam se čuo s njim otkad je došao u Beograd. Niko ne zna. Jasno je da ga je ovo pogodilo mentalno, boleće ga dugo i biće mu teško da sve ovo izbaci iz glave. Ipak, poznajem ga, veoma dobro, Novak je jak, odlučan i još nije rekao poslednju reč u tenisu“, zaključuje Vajda za Aktuality.sk.